Násilie narkomafie v Culiacáne si za mesiac vyžiadalo 150 mŕtvych

V Mexiku bolo od roku 2006 v dôsledku rastúceho kriminálneho násilia, ktoré z veľkej časti súvisí s obchodovaním s drogami a činnosťou gangov, zavraždených viac ako 450-tisíc ľudí.

Drogy, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay

Približne 150 mŕtvych si za uplynulý mesiac vyžiadala vlna násilia v bašte mexických kartelov, ktorou otriasajú boje medzi gangmi, uviedla tamojšia prokuratúra.

Medzi obeťami je aj päť mužov, ktorých telá sa našli so strelnými ranami vo štvrtok večer na hlavnej triede v meste Culiacán na severozápade Mexika. Dňa 9. septembra tam vypukla vojna medzi dvoma frakciami drogového kartelu Sinaloa, jednej z najnásilnejších a najmocnejších organizácií obchodníkov s narkotikami v krajine.

Niekoľkí miestni policajti, ktorí sú podozriví z účasti na násilnostiach, už boli odzbrojení armádou. Zrážky nasledovali po dramatickom zatknutí spoluzakladateľa kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu 25. júla na území Spojených štátov, ktorý tvrdí, že bol unesený v Mexiku a vydaný do väzby v USA.

Násilnosti vypukli medzi členmi gangu lojálnymi El Chapovi a jeho synom, a ostatnými členmi kartelu napojenými na Zambadu, ktorý v septembri na súde v New Yorku poprel svoju vinu v celom rade vznesených obvinení.

(tasr)