USA v reakcii na krízu v Libanone poskytnú pomoc vo výške 143 miliónov eur

Izrael začal 23. septembra vojenskú operáciu s kódovým názvom Šípy severu, v rámci ktorej v Libanone útočí na vojenskú infraštruktúru Hizballáhu.

V Prahe pokraèuje neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú humanitárnu pomoc vo výške takmer 143 miliónov eur na podporu obyvateľov zasiahnutých konfliktom v Libanone a regióne, oznámil v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.      

„Tieto financie sú určené na riešenie nových a existujúcich potrieb vnútorne vysídlených osôb a utečencov v Libanone a komunít, ktoré ich prijímajú. Pomoc sa týka aj tých, ktorí utekajú do susednej Sýrie,“ povedal šéf rezortu diplomacie.

V súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu, ktoré sú cielené na hnutie Hizballáh, boli v krajine vysídlené státisíce ľudí. Podľa OSN viac ako 100-tisíc ľudí, väčšinou libanonských a sýrskych občanov, utieklo do Sýrie.
   
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller vo štvrtok vyhlásil, že je namieste, že Izrael v tejto chvíli „stavia teroristov pred spravodlivosť“ a podniká obmedzené vpády v snahe zatlačiť Hizballáh späť od izraelsko-libanonskej hranice. Dodal však, že cieľom je diplomatické riešenie konfliktu.

(tasr)