Český vládny deficit je vyšší ako ten za Covidu

Daniel Bárta, analytik Národnej rozpočtovej rady povedal, že hoci sa česká debata sústreďuje najmä na hotovostný výsledok štátneho rozpočtu, deficit centrálnej vlády za daný rok je trochu iný príbeh.

Petr Fiala. Foto: Barbora Vizváryová/TASR Petr Fiala. Foto: Barbora Vizváryová/TASR

Podľa Eurostatu bol deficit českej centrálnej vlády v minulom roku takmer o 236 miliónov eur vyšší ako nominálny deficit štátneho rozpočtu, ktorý oficiálne vykázal kabinet Petra Fialu (ODS). Dôvodom je okrem iného to, že Eurostat započítava štátne prostriedky a zároveň sa prepočítal výber dane z príjmov právnických osôb.

Počas druhého cyklu overovania notifikácií Eurostat opravil pôvodné údaje a potvrdil zhoršenie výsledku českého verejného rozpočtu za minulý rok o ďalších 74 miliónov eur. Štatistický úrad Európskej únie tak v skutočnosti výrazne zhoršil vlaňajšie hospodárenie štátu.

Michal Skořepa, analytik Českej sporiteľne a predseda Výboru pre rozpočtové prognózy vysvetlil, že v týchto tzv. aktualizovaných číslach sú rôzne revízie. „Korekcie konkrétne vo výbere dane z príjmov právnických osôb sú spôsobené tým, že k úplnému zúčtovaniu zaplatených preddavkov a skutočných daňových povinností za predchádzajúci rok dochádza až v priebehu leta a jesene bežného roka. Preto na jar daného roka daňová správa ešte nepozná celkovú skutočnú výšku daňových príjmov pripadajúcich na predchádzajúci rok. Dane zo zisku prešli v posledných dvoch rokoch pomerne veľkými výkyvmi, takže veľké úpravy jarných odhadov na jeseň sú celkom pochopiteľné,“ povedal Skořepa.

Podľa nových údajov bolo saldo hospodárenia Fialovej vlády v roku 2023 zhruba o dve miliardy vyššie ako saldo Babišovej vlády v prvom roku 2020. „Tu je však potrebné pripomenúť, že medzičasom prudko vzrástla cenová hladina v českej ekonomike a mierne sa zvýšil aj výkon ekonomiky. Vplyvu týchto zmien sa môžeme zbaviť, ak sa namiesto jednoduchého deficitu pozrieme na podiel deficitu na HDP: deficit v roku 2020 predstavoval takmer 6 percent zatiaľ čo vlani to bolo necelých 5 percent,“ dodal Skořepa.

„Kým v decembri svietilo v štátnej pokladnici -288,5 miliardy eur, deficit ústrednej vlády na rok 2023 je -346,9 miliardy eur. Oba údaje sú samozrejme správne,“ povedal Bárta.

(mja)