Ukrajina zvažuje zníženie odvodového veku, Zalužnyj je proti. Obáva sa o budúcnosť krajiny

V diskusii o mobilizácii na Ukrajine sa objavujú návrhy, aby sa znížil vek pre povinný vojenský odvod na 18 - 20 rokov, čo podporujú niektorí americkí predstavitelia.

Valerij Zalužnyj Valerij Zalužnyj. Foto: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinský poslanec Roman Kostenko informoval, že o tomto návrhu sa už diskutuje v ukrajinskom parlamente. Zdôraznil, že USA poskytujú Ukrajine zbrane, ale pýtajú sa, prečo Ukrajina neodvádza mladších mužov, keď nemá dostatok vojakov.

Návrh však naráža na odpor niektorých ukrajinských lídrov. Bývalý vrchný veliteľ ozbrojených síl a súčasný veľvyslanec Ukrajiny v Spojenom kráľovstve Valerij Zalužnyj je proti znižovaniu veku pre mobilizáciu, referuje o tom Ukrajinská pravda.

Tvrdí, že veková skupina 18 – 25 rokov predstavuje budúcnosť Ukrajiny a mala by byť chránená. Podľa neho by mobilizácia tejto vekovej kategórie mohla byť opodstatnená len v krajnom prípade.

Zalužnyj uviedol, že táto generácia je kľúčová pre budúcnosť Ukrajiny a môže zohrať rozhodujúcu úlohu v záchrane krajiny.

Kostenko na druhej strane tvrdí, že ak mladí ľudia vo veku 20 rokov nie sú ochotní brániť svoju krajinu, táto generácia môže byť už teraz stratená.

(mm)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok