Dánsky veliteľ upozornil na prítomnosť amerického námorníctva pri výbuchoch Nord Stream

Veliteľ prístavu na dánskom ostrove Christiansø, Søren Thiim Andersenon, prehovoril o aktivitách amerického námorníctva v oblasti pred výbuchmi na plynovodoch Nord Stream.

Na leteckej snímke poskytnutej švédskou pobrežnou strážou únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Foto: TASR/AP Na leteckej snímke poskytnutej švédskou pobrežnou strážou únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov boli niekoľko dní pred explóziami na mieste pozorované americké lode, ktoré mali vypnuté telekomunikačné zariadenia, čo znemožnilo kontakt.

Veliteľ sa z obáv o núdzovú situáciu vydal priamo na miesto, no americká posádka mu nariadila, aby sa vrátil späť. Tieto informácie zverejnil dánsky denník Politiken pri príležitosti druhého výročia výbuchov.

Výbuchy na plynovodoch Nord Stream, ku ktorým došlo 26. septembra 2022, zostávajú neobjasnené. Dva roky vyšetrovania priniesli rôzne verzie, pričom aktuálna teória tvrdí, že za sabotážou stoja ukrajinskí potápači vedení bývalým členom ukrajinských tajných služieb Romanom Červinským.

Americké námorníctvo sa v oblasti v roku 2022 zúčastnilo na cvičení Baltops 22, počas ktorého testovalo bezpilotné podvodné plavidlá.

Vyšetrovanie stále pokračuje na viacerých úrovniach a zatiaľ nebolo definitívne uzavreté.

(mm)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok