Šéf rakúskych slobodných po rokovaní s prezidentom vyhlásil, že je pripravený viesť vládu

Víťazná strana FPÖ pod vedením Herberta Kickla sa pripravuje na vytvorenie novej vlády, avšak prezident Alexander Van der Bellen zatiaľ nevydal oficiálne poverenie na zostavenie kabinetu. 

Vo¾by v Rakúsku prvýkrát vyhrala populistická FPÖ Herbert Kickl. Foto: TASR/AP

Kickl počas sobotňajšej tlačovej konferencie uviedol, že napriek rozdielnym názorom medzi ním a prezidentom Van der Bellenom sa s ním vždy snažil komunikovať otvorene a priamo, referuje rakúsky server Kurier.

„Vždy sme mali medzi sebou úprimné rozhovory, a to som dodržal aj teraz,“ povedal Kickl. Výsledky volieb podľa neho ukazujú, že FPÖ dostala jasný mandát od občanov, aby prevzala vedenie krajiny.

„Hovorím teraz za 1,4 milióna Rakúšanov,“ poznamenal Kickl s tým, že FPÖ je pripravená na ďalšie rokovania.

Kickl zároveň zdôraznil, že vládu nemôže zostaviť bez silného koaličného partnera. Podľa jeho slov FPÖ potrebuje partnera, ktorý bude schopný stabilnej spolupráce a ktorý bude zdieľať víziu budúcnosti krajiny. 

Hoci víťazná strana má tradične nárok na poverenie zostaviť vládu, prezident Van der Bellen ešte pred voľbami avizoval, že v prípade víťazstva FPÖ nebude automaticky poverovať jej lídra týmto mandátom.

Po piatkovom stretnutí s prezidentom Van der Bellenom Kickl vyhlásil, že ruka FPÖ je „natiahnutá“ a strana je pripravená na ďalšie rokovania. 

(mm)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok