Zelenskyj tvrdí, že spoľahlivý mier je možný iba bez obchodu so suverenitou alebo územiami

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj opäť vyhlásil, že trvalý a spoľahlivý mier na Ukrajine je možný len na základe dodržiavania medzinárodného práva.

Zelenskyj v Dánsku Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského je v pláne víťazstva Ukrajiny uvedené, že skutočný mier a bezpečnosť môžu byť zaručené iba bez toho, aby sa uskutočňoval akýkoľvek obchod s územiami alebo suverenitou Ukrajiny.

Prezident zdôraznil, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier, ktorý by zaručil ochranu pred ďalšou vojnou, a to je možné dosiahnuť len vtedy, ak Ukrajina a jej partneri zostanú jednotní.

Zelenskyj zároveň spomenul, že prípravy na nadchádzajúce stretnutie na vojenskej základni Ramstein, kde sa očakávajú rozhodnutia týkajúce sa ukrajinskej obrany, pokračujú v spolupráci s USA a ďalšími partnermi.

Tento týždeň môže byť podľa prezidenta pozitívny pre ukrajinskú obranu a pre dosiahnutie mierových cieľov, informuje Ukrajinská pravda

Podľa nedávnych informácií sa Ukrajina a jej západní spojenci zaoberajú možnosťami, ako dosiahnuť mier prostredníctvom diplomatických rokovaní, pričom sa rokuje aj o otázkach členstva Ukrajiny v NATO, výmenou za de facto udržanie okupovaných území Ruskom.

(mm)