Huliak po tragédii navrhuje odstrel 30 medveďov. Zásahový tím monitoruje okolie Hybe

Huliak po tragédii navrhuje odstrel 30 medveďov. Zásahový tím monitoruje okolie Hybe

Ani druhý pokus o odvolávanie Blahu nevyšiel, poslanci odmietli program Rudolf Huliak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Má ísť o také medvede, ktoré sa pravidelne zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí. Informoval o tom s tým, že zo soboty na nedeľu odlovili dva medvede, jedného v blízkosti miesta útoku.

„Po sobotnej tragédii navrhujem rázne a striktné riešenie otázky, aby neprišlo k ďalšej ľudskej tragédii v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy,“ povedal Huliak. Dodal, že odlovená bola v noci samica a medveď, na ktorého bol predtým vystavený protokol na ulovenie ako synantropného jedinca. Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR podľa neho naďalej vykonáva služby v tejto oblasti.

Huliak ďalej priblížil, že vo štvrtok 10. októbra zasadne krízový štáb, na ktorom sa zúčastnia všetci užívatelia poľovných revírov, primátor a starostovia okresu Litovský Mikuláš. „ŠOP vytýči takzvanú ochrannú zónu extravilánov obcí a mesta, kde všetky medvede nemajú čo robiť, a tak budú eliminované miestnymi užívateľmi poľovných revírov v spolupráci so štátnou ochranou prírody,“ povedal poslanec.

Zároveň tvrdí, že aj okres Brezno vyhlasuje obdobný krízový stav. Vyzýva preto aj ostatné obce, mestá a užívateľov poľovných revírov, ktorí majú dlhodobú vedomosť o problematických medveďoch, aby tiež vyhlásili krízové stavy.

Stret s medveďom neprežil v sobotu dopoludnia muž v katastri obce Hybe. Medveď mu pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Zásahový tím nepretržite monitoruje lokalitu pri Hybe

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR prijala opatrenia v súvislosti so sobotným útokom medveďa na muža v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš). Zásahový tím pre medveďa hnedého personálne posilnili, lokalitu monitorujú 24 hodín denne. V nedeľu o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

„Ťažko dostupná lokalita, na ktorej došlo k útoku medveďa hnedého na človeka, je prirodzeným lesným prostredím pre medveďa. Zásahový tím na mieste zistil početné pobytové znaky medveďa hnedého, ako sú oterové stromy s nalepenou srsťou, stopy na približovacej lesnej linke, ako aj trus,“ uviedla ŠOP.

V bezprostrednej blízkosti incidentu, v húštine, sa podľa nej nachádzali aj staršie a čerstvé ležoviská medveďa.

ŠOP SR ďalej vyhlásila, že plne podporuje vyjadrenia poslanca a predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka o potrebe eliminácie približne 30 synantropných jedincov, ktoré sa na Liptove zdržiavajú v blízkostí ľudských obydlí.

„V súčinnosti s poľovnými združeniami ŠOP využije všetky dostupné legislatívne možnosti eliminácie medveďa hnedého pre zabezpečenie bezpečnosti obyvateľov v problémových oblastiach so zreteľom na zachovanie zdravej jadrovej populácie a zabezpečí tak rovnovážny stav v regiónoch,“ doplnila ŠOP.

Štátni ochranári zároveň potvrdili Huliakové slová, že zo soboty na nedeľu došlo na Liptove k eliminácií dvoch jedincov medveďa hnedého, jedného v blízkosti miesta útoku.

Taraba chce, aby bol v každom národnom parku zásahový tím na odstrel medveďa

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS) predloží na rokovanie vlády návrh, aby každý národný park musel mať na svojom území vlastný zásahový tím na odstrel medveďov. Ako prvé budú zriadené tímy vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Zvýši to podľa neho reakciu pri odstrele medveďov v lokalitách, kde je vysoký výskyt ľudí. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Slovensko má vďaka legislatívnym zmenám, ktoré som inicioval na vláde a v parlamente pred pár mesiacmi, dostatočné efektívne nástroje, ktoré sú v súlade aj so smernicou Európskej únie, aby sme medvede predstavujúce riziko pre ľudí vedeli rýchlo eliminovať,“ povedal Taraba. Dodal, že pre zrýchlené konanie sa vyžaduje mať vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Je to na kompetencii okresných úradov, samospráv a Štátnej ochrany prírody SR.

Počas týždňa dostane Taraba podľa vlastných slov analýzu, či existovali oprávnené žiadosti o odstrel medveďov za uplynulé mesiace, ktorým by ochranári neboli vyhoveli. Ako už avizoval, ak prišlo k zanedbaniu, dôjde aj k personálnymi výmenám.

(tasr)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok