Izrael plánuje významnú reakciu na iránsky útok. Na jej príprave sa budú podieľať aj USA

Generálny štáb Obranných síl Izraela plánuje odvetu za utorkový útok Teheránu na židovský štát, informoval spravodajský portál Times of Israel. Na reakcii sa plánuje podieľať aj Ústredné velenie ozbrojených síl USA.

FtYAFxTaUAAUc_2 Izraelský minister obrany Joav Galant. Foto: X

Times of Israel citoval reakciu izraelskej armády, ktorá niekoľko minút po odznení raketového útoku na Izrael prisľúbila odpoveď. „Tento masívny útok bude mať následky. Máme svoje plány a budeme konať v čase a na mieste, ktoré si zvolíme,“ reagoval hovorca armády Daniel Hagari.

Spravodajský server Ynet News informoval, že na prípravách na odvetný úder sa bude podieľať aj veliteľ Ústredného velenia ozbrojených síl USA Michael Kurilla, ktorý má čoskoro prísť do Izraela. Finálnu podobu plánov však musí schváliť premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Galant.

Sobotňajšie vyjadrenia izraelskej armády prišli v čase, keď sa USA snažili Izrael odradiť od toho, aby v rámci reakcie zasiahol iránsku jadrovú alebo ropnú infraštruktúru. Americký prezident Joe Biden v piatok navrhol, aby sa Izrael zdržal útokov na iránske ropné zariadenia.

„Keby som bol na ich mieste, uvažoval by som o iných alternatívach ako o útoku na ropné polia,“ povedal Biden počas zriedkavého vystúpenia na každodennom tlačovom brífingu v Bielom dome. Rovnaké obavy vyjadrili aj ďalší západní lídri.

Začiatkom tohto týždňa Biden tiež vyjadril nesúhlas s možnosťou, že by Tel Aviv útočil aj na iránske jadrové zariadenia.

Bidenove najnovšie vyjadrenia prišli deň po tom, ako povedal, že myšlienka izraelského útoku na iránske ropné lokality je „predmetom diskusie“, čo spôsobilo prudký nárast cien ropy v obavách z náhleho šoku v globálnych dodávkach, pripomína Times of Israel.

Na tieto vyjadrenia zareagoval republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v rámci mítingu v meste Fayetteville (štát Severná Karolína).

Keď sa Bidena opýtali na útok Izraela na Irán, prezident odpovedal „‚Pokiaľ nezasiahnu jadrové zariadenia‘. To je to, čo chcete zasiahnuť, však? Povedal som: ‚Myslím, že to pochopil zle. Nie je to to, čo by ste mali zasiahnuť?‘,“ reagoval na svojho bývalého oponenta.

(sab)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok