Konfederácia odborových zväzov vyzýva prezidenta, aby nepodpísal konsolidačný balík

Rada predsedov odborových zväzov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby nepodpísal už schválený konsolidačný balík vládou a vrátil ho na prerokovanie do Národnej rady SR.

Pellegrini v Èesku Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Konsolidačný balík má podľa KOZ negatívny vplyv na obyvateľov Slovenska, a to najmä na najzraniteľnejšie skupiny, ako sú domácnosti a zamestnanci, ktorí by sa nemali stať hlavnými platcami týchto opatrení.

„Konsolidačný balík nezohľadňuje skutočné potreby obyvateľstva a pracujúcich, je bez ambície zaviesť prorastové a protransformačné opatrenia, ktoré by naštartovali dlhodobý rozvoj Slovenska,“ uviedli predsedovia odborových zväzov.

Doplnili, že konsolidácia verejných financií je síce nevyhnutná, ale musí byť spravodlivá a postupná. Opatrenia nesmú podľa nej zasiahnuť najzraniteľnejšie skupiny Slovákov.

Odborári zdôraznili, že zvýšením dane z pridanej hodnoty (DPH) a miestnych daní, spolu s poklesom daňových bonusov a dane z finančných transakcií sa zhoršia životné podmienky bežných ľudí, a to najmä v období, keď čelia vysokým nákladom spôsobeným infláciou a zdražovaním.

Vláda by sa podľa nich mala zamerať na zefektívnenie výdavkov verejného sektora, ako aj na výraznejšie zdanenie bohatých. Títo ľudia by mohli podľa nej prispieť väčším dielom k ozdraveniu verejných financií.

„Konsolidácia verejných financií musí byť realizovaná sociálne citlivým a vyváženým spôsobom, ktorý nezhorší postavenie pracujúcich a nezvýši už tak výraznú sociálnu nerovnosť. Vláda by mala prehodnotiť svoje kroky a začať skutočný dialóg so sociálnymi partnermi, aby konsolidácia bola spravodlivá a prispievala k dlhodobému rozvoju krajiny, nie k prehĺbeniu sociálnych a ekonomických problémov,“ uzavreli šéfovia odborárov.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok