Šamko: Avizovaný mediálny úrad mi pripomína cenzorský úrad goebbelsovského štýlu

Robert Fico a Andrej Danko začiatkom týždňa informovali o zámere zriadiť Národný mediálny úrad, ktorý by kontroloval prácu novinárov. Sudca Peter Šamko to považuje za absolútne zlé riešenie a pripomína mu to cenzorský úrad goebbelsovského štýlu.

ZASADNUTIE SÚDNEJ RADY Člen súdnej rady Peter Šamko počas 11. zasadnutia Súdnej rady. Foto: Jozef Jakubčo / Petit Press / Profimedia

„Keď som počul o zámere zriadiť tento úrad, tak som dostal až zimomriavky. Príde mi to ako niečo v štýle, že ja vám budem určovať, čo môžete a čo nemôžete písať. Napríklad, ja mám 15 rokov web, nie som novinár, ale píšem si tam, niekomu sa to páči, niekomu nie a teraz čo? Národný mediálny úrad povie, že môžem mať web, len ak budem novinár? Alebo že nemôžem mať web? Alebo že môžem mať web, ale písať len toto alebo hento, alebo že mi web vypnú?“ pýta sa Peter Šamko v relácii Rozhovory s Mimi Šramovou.

Ambíciu zriadiť takýto úrad preto považuje za absolútne zlé riešenie a obzvlášť v čase, keď slovenská vláda prijíma konsolidačný balík. „My v čase, keď zháňame peniaze, chceme vytvoriť nejaký národný mediálny úrad, na ktorý pôjdu výdavky štátu. Ja som zástanca slobody prejavu, nech si každý hovorí čo chce, pokiaľ nikto nikoho nevyzýva k násilnostiam. Ak sa to niekomu nepáči, mal by oponovať argumentáciou,“ myslí si sudca. So zriaďovaním národného mediálneho úradu by bol preto opatrný.

O zámere zriadiť národný mediálny úrad informovali začiatkom týždňa premiér Robert Fico (Smer) a predseda SNS Andrej Danko. „Pripravíme Národný mediálny úrad. Budeme sa baviť aj o stavovských organizáciách médií a o pravidlách, pretože, ak si niektorí myslíte, že nás môžete špiniť a haniť bez toho, aby ste niesli zodpovednosť, tak vás chcem ubezpečiť, že reforma do médií príde,“ avizoval Danko.

Fico reagoval, že so zriadením mediálneho úradu súhlasí. „Poďme sa baviť o tom, či novinári nemajú mať nejakú kvalifikáciu. Prečo, ak má byť advokát, notár a sudca právnik a musí mať vysokoškolské vzdelanie, prečo by nemalo platiť, že novinárom bude iba vyštudovaný žurnalista, alebo ten, kto absolvoval nejakú rekvalifikáciu?“ pýtal sa Fico.

Novinári by podľa neho mali byť súčasťou určitých stavovských organizácií, kde by boli nejaké disciplinárne konania. „My s tým musíme niečo urobiť, však vy si robíte čo chcete. Nemáte absolútne žiadnu zodpovednosť,“ obvinil premiér novinárov.

Tvrdí tiež, že médiá nedodržiavajú zákonné ustanovenia týkajúce sa práva na opravu, odpoveď či reakciu a tento stav treba zmeniť. Šamko však prízvukuje, že človek má možnosť podať žalobu na súd. Problém však vidí v tom, že súdy sú pomalé, žaloby sa prejednávajú dlhé roky a kým sa človek dočká, že mu dá súd za pravdu, tak už o tom, samozrejme, nikto nevie.

Cestu preto vidí v podávaní žalôb, ale za predpokladu, že súdy budú rozhodovať rýchlejšie. „A ak by súd rozhodol, že médiá človeka zlikvidovali na základe vymyslených vecí, tak potom aj sankcie voči tým médiám by mali byť obrovské, aby to pocítili. Novinári totiž majú voľné pole, vedia, že môžu čokoľvek, ale to je daň za slobodu prejavu,“ uzavrel Šamko.

(gko)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok