Sánchez vyzval na zastavenie predaja zbraní Izraelu

Španielsky premiér po stretnutí s pápežom Františkom dodal, že Madrid prestal Tel Avivu predávať zbrane vlani v októbri, Výzva je reakciou na útok Izraela na mierové sily OSN v južnom Libanone, píše agentúra Reuters.

Druhý summit Európskeho politického spoloèenstva Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

„Myslím si, že vzhľadom na to, čo sa deje na Blízkom východe, je naliehavé, aby medzinárodné spoločenstvo zastavilo vývoz zbraní izraelskej vláde,“ povedal premiér Pedro Sánchez vo Vatikáne. Jeho vláda v máji uznala existenciu palestínskeho štátu.

Izraelská armáda opakovane strieľala na pozorovateľské stanovište Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL). Pri útokoch sa zranili celkovo štyria ľudia. Španielsko vyslalo v rámci mierových síl do Libanonu 650 vojakov, podľa španielskeho ministerstva obrany sa žiaden z ich vojakov počas ostreľovania nezranil.

Veliteľ mierových jednotiek OSN Jean-Pierre Lacroix vo štvrtok na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku upozornil, že UNIFIL sú „čoraz viac ohrozené“. Dodal, že operatívne aktivity misie UNIFIL sú od 23. septembra prakticky zastavené.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok