Tohoročné požiare v Brazílii zničili územie veľké zhruba ako Bielorusko

Územie Brazílie veľké zhruba ako Bielorusko bolo od januára do septembra 2024 zničené požiarmi. Uvádza sa to v správe, ktorú v sobotu na základe satelitných záberov a ďalších podkladov zverejnila iniciatíva MapBiomas. Informovala o tom agentúra DPA.

pexels-david-riaño-cortés-975771 Amazonský prales, ilustračný obrázok. Foto: Pexels/ David Riaño Cortés

V prvých deviatich mesiacoch tohto roku zachvátil požiar celkovo 22,38 milióna hektárov, čo predstavuje nárast o 150 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023, uvádza iniciatívna správa MapBiomas. Táto plocha zodpovedá približne 2,6 percentám rozlohy Brazílie, je väčšia ako Bielorusko (20,29 miliónov hektárov) a takmer taká veľká ako Rumunsko (23 miliónov hektárov).

Viac ako polovica plochy zasiahnutej požiarmi sa nachádza v Amazónii. Len v septembri tam zhorelo 5,5 milióna hektárov, čo je v porovnaní s rovnakým mesiacom v roku 2023 nárast o 196 percent.

„Suchá sezóna v Amazónii, ktorá zvyčajne trvá od júna do októbra, bola tento rok obzvlášť krutá a ešte viac zhoršila požiarnu krízu v oblasti,“ povedala Ane Alencarová z iniciatívy MapBiomas.

Amazonský dažďový prales, nazývaný aj „pľúca planéty“, absorbuje oxid uhličitý z atmosféry a zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickým zmenám.

Požiare v Amazónii a Cerrade sa historicky považujú za poslednú fázu odlesňovania, pretože oheň sa používa na „vyčistenie“ zničených oblastí, uviedla v septembri brazílska pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Väčšina požiarov v predchádzajúcich dvoch mesiacoch však nepostihla nedávno odlesnené oblasti, ale oblasti primárneho lesa.

(tasr)