Trump: Ak ma Irán zavraždí, dúfam, že ho Amerika vymaže z povrchu Zeme

Republikánsky nominant na prezidenta USA Donald Trump vyzval na zničenie Iránu v prípade, že naňho spáchajú atentát. Reagoval tak na vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Kongrese, keď spomenul údajné sprisahanie Teheránu proti exprezidentovi, informuje agentúra AFP.

Election 2024 Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

„Ak zavraždia prezidenta Trumpa, čo je vždy možné, dúfam, že USA vyhladia Irán, vymažú ho zo zemského povrchu. Ak sa to nestane, americkí lídri budú považovaní za bezcharakterných zbabelcov,“ napísal Trump na svojej platforme Truth Social. V príspevku zdieľal práve zostrih Netanjahuovho vystúpenia v Kongrese.

Americké médiá minulý týždeň informovali, že tajné služby USA pred niekoľkými týždňami zvýšili ochranu Trumpa po tom, ako sa úrady dozvedeli o iránskom sprisahaní s cieľom zavraždiť ho.

Televízna stanica CNN uviedla, že americké úrady dostali od „ľudského zdroja“ informácie o pláne Teheránu namierenom proti exprezidentovi. O tomto sprisahaní informovali aj ďalšie americké médiá.

Nesúvisí to však s nedávnym atentátom, keď 20-ročný Thomas Matthew Crooks postrelil Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v meste Butler v Pensylvánii, dodávajú médiá.

Vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom sú už dlho napäté a dostali sa do bodu zlomu, hodnotí AFP. Irán sa snaží pomstiť zabitie Kásema Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds – tajných zložiek Iránskych revolučných gárd –, ktoré nariadil Trump, keď bol prezidentom USA.

Národná bezpečnostná rada USA (NSC) uviedla, že „už roky sleduje iránske hrozby voči bývalým predstaviteľom Trumpovej administratívy“.

(tasr, sab)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac