Rusi poslali ženu do trestaneckej kolónie za predaj vojenských informácií Ukrajine

Zamestnankyňu ruského závodu na výrobu tankov obžalovali v piatok z vlastizrady a odsúdili na 12 a pol roka väzenia.

Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/AP Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/AP

Rozsudok vyniesol súd v Sverdlovskej oblasti v Uralskom federálnom okruhu. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Odsúdená Viktorija Muchametovová pri prečítaní rozsudku nedala najavo žiadne emócie. Jej manžela Danila Muchametova súdia v separátnom procese pre podobné obvinenia.

Ruské médiá tvrdia, že dvojica pracovala v spoločnosti UralVagonZavod, ktorá vyrába vojenskú techniku. Moskva tento rok odsúdila reportéra amerického denníka The Wall Street Journal Evana Gerschkovicha za špionáž po obvineniach, že zhromažďoval tajné informácie o tej istej spoločnosti. Gerschkovicha napokon prepustili 1. augusta v rámci rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom.

Z lokálnych mediálnych správ vyplýva, že Muchametovová sa priznala k odovzdávaniu bližšie nešpecifikovaných informácií vojenského charakteru ukrajinským predstaviteľom výmenou za 100-tisíc rubľov, teda zhruba 950 eur.

u i jej manžela zadržala v marci 2023 ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), ktorá zo zatýkania zverejnila aj videozáznam. Na otázku, čo plánovali urobiť s utŕženými peniazmi, Muchametovová vtedy odpovedala: „Len žiť,“ cituje Reuters.

(tasr)