Najväčšie platové rozdiely u žien a mužov sú v stavebníctve a realitách

Najmenšie rozdiely v platoch mužov a žien sú vo výrobe a administratíve. Vyplýva to zo mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton, ktorý realizovali počas 3. štvrťroka 2024 vo ôsmich krajoch SR.

peniaze1 Ilustračný obrázok: Ľubomír Chochula

Najvýraznejšie rozdiely sú v Trenčianskom a Žilinskom kraji, naopak, najmenej sú viditeľné v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Rovnakú sumu bez ohľadu na rodové rozdiely zarobia na Slovensku operátori výroby a administratívni pracovníci.

„Dôvodov, prečo sú mzdové rozdiely v niektorých krajoch väčšie než v iných, môže byť viacero, od štruktúry zamestnanosti v danom kraji cez mieru zastúpenia medzinárodných firiem až po pôrodnosť a dostupnosť predškolských zariadení,“ uviedla marketingová riaditeľka agentúry Jitka Kouba.

Z prieskumu vyplynulo, že v stavebníctve a realitách zarobia ženy v priemere až o 19 percent menej ako muži. V obchode, financiách a účtovníctve zaznamenala agentúra v priemere deväťpercentný rozdiel.

Oproti tomu však na administratívnych pozíciách a vo výrobe zarábajú ženy rovnako ako muži. Na porovnanie, v Česku je v administratíve až 12-percentný rozdiel medzi mzdami žien a mužov a vo výrobe 16 percent.

(tasr)