Kamala Harrisová pred voľbami zverejní správu o svojom zdravotnom stave, Donald Trump zrejme nie

Harrisovej volebný štáb sa zverejnením správy o zdravotnom stave snaží poukázať na Trumpov vek, keďže po odstúpení prezidenta Joea Bidena (81) z volieb sa Trump stal najstarším prezidentským kandidátom v histórii USA.

profimedia-0900941763 Americká viceprezidentka Kamala Harrisová, na nominačnom sneme Demokratickej strany (DNC), v United Center v Chicagu, Illinois. Foto: Jacek Boczarski/ Profimedia.sk

V sobotu o tom informoval jeden z jej poradcov, podľa ktorého sa 59-ročná Harrisová týmto krokom snaží upriamiť pozornosť na jej protikandidáta Trumpa. Ten zverejnenie detailnejších informácií o svojom zdraví odmieta. TASR píše podľa správ agentúr Reuters, AFP a spravodajského portálu Axios.

Podľa poradcu sa v správe uvádza, že Harrisová „je fyzicky a psychicky spôsobilá na úspešné vykonávanie prezidentských povinností vrátane povinností vyplývajúcich z funkcie šéfky exekutívy, hlavy štátu a vrchnej veliteľky ozbrojených síl.“

Jej volebný tím taktiež upozorňuje na články denníka New York Times, ktorý zverejnil analýzu Trumpových prejavov. Z analýzy vyplýva, že jeho prejavy sú čoraz dlhšie, mätúce a vulgárne. Americký denník upozornil, že podľa odborníkov môže ísť o príznak kognitívnych zmien.

Trump však trvá na tom, že je úplne zdravotne spôsobilý. Koncom roka 2023 zverejnil správu od svojho bývalého lekára z Bieleho domu, v ktorej sa uvádza, že jeho zdravotný stav je „vynikajúci“. V správe však chýbajú podrobnosti a neuvádza sa v nej aké testy Trump podstúpil pri lekárskej prehliadke v septembri minulého roka.

Pokiaľ Trumpa zvolia za prezidenta na konci svojho mandátu bude mať 82 rokov, čím by prekonal Joea Bidena, ktorý bude mať pri odovzdávaní funkcie v januári o rok menej. Trump by sa tým stal najstarším prezidentom v dejinách USA.

Portál Axios pripomína, že vek politikov je v uplynulom období čoraz viac diskutovanou témou, keďže vek najvyšších politických predstaviteľov v USA bol v uplynulých rokoch pomerne vysoký a viaceré americké orgány upozorňujú na istú formu gerontokracie v americkej politike.

K najstarším v histórii USA patrí aj súčasné zloženie Kongresu. Po legislatívnych voľbách v roku 2022 odstúpila viacnásobná predsedníčka Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany Nancy Pelosiová (84). Odchod do dôchodku nedávno oznámil aj líder republikánov v senáte Mitch McConnell (82).

(tasr)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok