Maslo zdraželo, môžu za to cena mlieka a blížiace sa sviatky

Maslo v obchodoch prechádza výrazným nárastom cien. Zatiaľ čo do mája ceny klesali, od septembra začali opäť rásť a momentálne sa blížia k štyrom eurám za 250 gramov. 

Maslo, ilustračný záber. Foto: Pexels Maslo, ilustračný záber. Foto: Pexels

Jedným z hlavných dôvodov rastu cien masla je stúpajúca cena mlieka na európskych trhoch. „Kravy v lete doja menej kvôli tepelnému stresu, čo vedie k zníženiu produkcie,“ vysvetlil Vladimír Chovan, riaditeľ spoločnosti Agropartner. Aj keď produkcia mlieka na Slovensku neklesla, nie je to dostatočné na udržanie cien masla, informuje RTVS.

Podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jany Holéciovej je Slovensko malým trhom, ktorý je ovplyvnený cenami na európskych a svetových trhoch. Okrem toho, nedostatok zásob mlieka spôsobili aj veterinárne opatrenia, ktoré znížili zásoby európskeho mlieka o približne 0,4 percenta.

Blížiace sa sviatky tiež prispievajú k zvyšovaniu cien. Predseda Aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič upozornil, že zvýšený dopyt počas sviatkov môže ešte viac tlačiť na cenu masla, pretože ho bude na trhu menej.

Napriek zdraženiu sa však zákazníci masla vzdávať nemienia. Zároveň sa očakáva, že od januára, keď tradične klesá záujem o mliečne výrobky, by mohlo prísť k stabilizácii cien.

(mm)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok