Francúzske úrady vyšetrujú Afganca podozrivého z prípravy teroristického útoku

Francúzska prokuratúra, ktorá sa špecializuje na boj s terorizmom, začala vyšetrovať 22-ročného Afganca podozrivého z prípravy plánu útoku na futbalovom štadióne alebo v nákupnom centre.

èerpacia stanica AVIA páchatelia útek pátranie stre¾ba obete francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo Said a Chérif Kouachi Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Afganca zadržali spolu s ďalšími dvoma mužmi v utorok v departemente Haute-Garonne na juhozápade Francúzska v rámci predbežného vyšetrovania, ktoré 27. septembra začala národná protiteroristická prokuratúra (PNAT) pre podozrenie z teroristického zločineckého spolčenia s cieľom pripraviť jeden alebo viacero násilných trestných činov.

Trojicu mužov vo veku 20 až 31 rokov, z ktorých dvaja sú bratia, zatkli v utorok ráno v mestách Toulouse a Fronton vyšetrovatelia z Generálneho riaditeľstva pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) podporovaní zásahovou jednotkou polície RAID.

Agentúra AP dodala, že dvoch z trojice zadržaných už medzičasom z vyšetrovacej väzby prepustili.

Vyšetrovatelia uviedli, že za plánom násilných akcií zameraných na ľudí na futbalovom štadióne alebo v nákupnom centre je zrejme mladík pôvodom Afganistanu. Spresnili, že vo vzťahu k zadržanému Afgancovi našli „niekoľko indícií“ svedčiacich o jeho radikalizácii a vyznávaní ideológie Islamského štátu.

Podľa zdroja blízkeho prípadu Afganec žije vo Francúzsku približne tri roky a má platné povolenie na pobyt.

Prokurátor Olivier Christen v polovici septembra informoval, že francúzska prokuratúra na boj s terorizmom zaznamenala v prvej polovici roku 2024 približne trikrát viac prípadov ako v rovnakom období v roku 2023. Tento nárast sa podľa neho dá vysvetliť geopolitickým kontextom, ale aj „rekonfiguráciou skupiny Islamský štát, a to najmä v Afganistane“.

(tasr, ap)


Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok
Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok