Bývalý škótsky premiér Alex Salmond zomrel vo veku 69 rokov

Podľa stanice BBC skolaboval po tom, čo predniesol prejav na medzinárodnej konferencii v Severnom Macedónsku. Úctu mu vzdali viacerí britskí politici.

Britain Obit Alex Salmond Alex Salmond. Foto: TASR/AP

Salmond viedol škótsku vládu v rokoch 2007 až 2014. Dvakrát bol predsedom Škótskej národnej strany (SNP), a to v rokoch 1990 až 2000 a 2004 až 2014. SNP priviedol k moci v roku 2007, keď vyhrala voľby do škótskeho parlamentu.

Pripisuje sa mu zásluha za to, že počas kampane pred referendom v roku 2014 dosiahla podpora nezávislosti Škótska od Spojeného kráľovstva rekordnú úroveň. Škóti referendum vtedy väčšinovo odmietli, čo malo za následok odstúpenie Salmonda z funkcie prvého ministra.

Britský premiér Keir Starmer vzdal Salmondovi hold a označil ho za „monumentálnu osobnosť“ škótskej a britskej politiky. „Zanecháva po sebe trvalý odkaz. Ako prvému ministrovi Škótska mu veľmi záležalo na škótskom dedičstve, histórii a kultúre, ako aj na komunitách, ktoré zastupoval,“ uviedol Starmer.

Na správu o smrti reagoval aj škótsky expremiér Humza Yousaf. „S Alexom sme sa v posledných rokoch, samozrejme, nezhodli, ale niet pochýb o jeho obrovskom prínose pre škótsku a britskú politiku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom,“ napísal v príspevku na sociálnej sieti X politik SNP.

Za „veľkú“ osobnosť politiky ho označil aj bývalý britský konzervatívny premiér Rishi Sunak. „Hoci som s ním nesúhlasil v otázke ústavy, nedalo sa mu uprieť jeho umenie v diskusiách ani jeho vášeň pre politiku. Nech odpočíva v pokoji,“ napísal na sociálnej sieti X.

Salmonda v minulosti obvinilo zo sexuálneho obťažovania viacero žien vrátane jednej poslankyne SNP. Trestných činov sa podľa nich dopustil v období, keď pôsobil vo funkcii škótskeho premiéra. Zo strany SNP vystúpil v dôsledku týchto obvinení v roku 2018. O dva roky neskôr bol na základe súdneho procesu zbavený všetkých obvinení. Po vystúpení z SNP založil novú stranu Alba.

(tasr, bbc)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok