Hizballáh odvysielal nahrávku s hlasom zabitého vodcu Nasralláhom

Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh prišiel o život počas izraelského vzdušného útoku na južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút 27. septembra. Veliteľom šiitského proiránskeho hnutia bol viac ako tri desaťročia.

Izrael oznámil, že zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha Iránsky demonštrant ukazuje na telefóne portrét zabitého vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Foto: TASR/AP

„Počítame s vami … pri obrane vášho ľudu, vašich rodín, vášho národa, vašich hodnôt a vašej dôstojnosti, a pri obrane tejto svätej a požehnanej zeme a týchto čestných ľudí,“ hovoril Nasralláh podľa AFP v nahrávke, ktorá mala vzniknúť počas jeho prejavu pred členmi hnutia počas vojenských manévrov.

Hnutie začalo z Libanonu podnikať raketové útoky na Izrael vlani 8. októbra. Deň predtým, 7. októbra, palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na južný Izrael, v dôsledku čoho vypukla vojna v Pásme Gazy. Hizballáh uviedol, že svoje útoky na sever Izraela podniká na znak solidarity s Hamasom.

V dôsledku útokov Hizballáhu museli svoje domovy opustiť tisíce Izraelčanov na severe krajiny. Izrael nedávno spustil intenzívnu vojenskú operáciu proti cieľom Hizballáhu v Libanone, aby umožnil svojim obyvateľom návrat domov.

(tasr)