Samosprávy avizujú úsporné opatrenia. Dotknúť sa môžu športu a kultúry, upozorňuje ZMOS

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik uviedol, že samosprávy znášajú výpadky príjmov dosahom opatrení minulých vlád, tlak na výdavky vytvára napríklad valorizácia miezd či budúcoročný rast sadzby dane z pridanej hodnoty.

novozvolený predseda Združenia miest a obcí na Slovensku (ZMOS) Jozef Božik Predseda Združenia miest a obcí na Slovensku (ZMOS) Jozef Božik. Foto: Pavol Zachar/TASR

Samosprávy avizujú v dôsledku nepriaznivej ekonomickej situácie úsporné opatrenia. Ak neposkytne štát pomoc, dotknú sa najmä podpory športu a kultúry. Informoval o tom predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

„Pravdepodobne prvé, ktoré prídu na rad, sú športoviská, ktoré sú najnáročnejšie na prevádzku. A to nielen na energie, ale aj na počty zamestnancov. Máme tým na mysli zimné štadióny a plavárne,“ zdôraznil Božik.

Starostovia z niektorých obcí najmä východného Slovenska podľa jeho slov avizujú aj možný koniec podpory futbalu. Podotkol, že väčšina samospráv nechce ísť cestou zvyšovania daní, zdroje chcú mestá a obce hľadať v podobe úspor.

„Sme vďační za to, že sa našlo viacero zdrojov v rozpočte, ktorý je konsolidovaný, na investície do športovísk. Akurát že samospráva má opačný problém, samospráva má problém s prevádzkovaním športovísk,“ doplnil predseda ZMOS-u.

Hrozí takisto prepúšťanie zamestnancov v oblasti kultúry či znižovanie počtu príslušníkov obecných polícií.

„Pokiaľ nám štát nepomôže, tak to bude veľmi ťažké,“ dodal. Zopakoval, že ZMOS požaduje aj prísľub vlády na financovanie jednorazových odmien pre zamestnancov v samosprávach.

(tasr)