Pri výstavbe cesty R2 na východnom Slovensku zahynul 44-ročný pracovník

Úmrtie muža vyšetrujú Národný inšpektorát práce (NIP) a polícia.

Na snímke pracovníci počas výstavby estakády na rýchlostnej ceste R2 na úseku Kriváň - Mýtna, ilustračná fotografia. Foto: Ján Krošlák/TASR Na snímke pracovníci počas výstavby estakády na rýchlostnej ceste R2 na úseku Kriváň - Mýtna, ilustračná fotografia. Foto: Ján Krošlák/TASR

Inšpektorát potvrdil, že došlo k smrteľnému pracovnému úrazu na objekte premostenia rieky Hornád. Stalo sa tak medzi košickou mestskou časťou Krásna a obcou Kokšov-Bakša. „Pri ukladaní kovovej konštrukcie jedna jej časť zasiahla 44-ročného muža, v dôsledku čoho došlo k pádu z výšky približne desať metrov. Zamestnanec utrpel zranenia, ktorým podľahol,“ uviedol hovorca NIP Ladislav Kerekeš.

Zatiaľ podľa neho nie je možné uviesť ďalšie podrobnosti k miere zavinenia či pochybenia zo strany zamestnávateľa. Na prípad upozornil denník Korzár.

Polícia informovala, že telo muža našli na brehu rieky Hornád bez známok života. Muž pritom pravdepodobne spadol z kovového nosníka mostovej konštrukcie na dočasnom premostení. „Po ukončení obhliadky udalosti polícia začala vo veci trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Presná príčina, ako k tejto tragickej udalosti došlo, je predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ konštatovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Výstavbu 14-kilometrového úseku R2 pri Košiciach pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) realizuje spoločnosť Eurovia SK. „Môžem potvrdiť, že v pondelok na stavbe R2 Šaca – Košické Oľšany došlo k nešťastnej udalosti, pri ktorej sa smrteľne zranil jeden z pracovníkov subdodávateľskej spoločnosti. Celá udalosť je predmetom vyšetrovania, pri ktorom poskytujeme plnú súčinnosť,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Eurovia SK Nikola Horizralová.

Výstavba úseku sa začala v roku 2022, zahŕňa 13 mostov a tri križovatky. Dokončená by mala byť na budúci rok. Po dokončení bude súčasťou juhovýchodného obchvatu Košíc a napojí sa na úsek diaľnice D1 Budimír – Bidovce.

(tasr)