Novým českým veľvyslancom v Moskve bude Daniel Koštoval

Po počiatočných názorových nezhodách ministra zahraničia Jana Lipavského a prezidenta Petra Pavla bude mať Česko predsa len nového veľvyslanca v Rusku. Stane sa ním bývalý námestník na ministerstve obrany Daniel Koštoval.

Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/AP Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/AP

V utorok to oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého už diplomat dostal súhlas od prijímajúcej krajiny, takzvaný agrément. Svoje pôsobenie v Moskve by mal začať začiatkom budúceho roka.

„Veľvyslanca v Rusku majú kľúčové krajiny, ktoré sú strategickými spojencami Česka – Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Poľsko či Spojené štáty. Pánovi veľvyslancovi prajem v tejto náročnej misii mnoho síl pri presadzovaní českých záujmov,“ povedal Lipavský.

Po tom, ako sa v roku 2022 z Moskvy do ČR vrátil veľvyslanec Vítězslav Pivoňka, mala ČR v Rusku len nižšie diplomatické zastúpenie. Premiér Petr Fiala, a tiež minister Lipavský opakovane hovorili o tom, že by v Moskve chceli opäť veľvyslanca.

S tým však nesúhlasil prezident, ktorý tvrdil, že si to v aktuálnej situácii nedokáže predstaviť. Podotkol, že by to znamenalo žiadať ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač, aby českého veľvyslanca vymenoval. Neskôr miernejšie pripustil, že o otázke je potrebné diskutovať, a časom názor zmenil.

Lipavský vo vysielaní stanice ČT24 dodal, že Česko musí obhajovať svoje záujmy všade vo svete, kde môže. „Dnešná situácia je naozaj veľmi zložitá, česko-ruské vzťahy sú na bode mrazu. To ale neznamená, že nebudeme udržiavať diplomatické vzťahy… Je potrebné aj v tomto hlavnom meste byť a presadzovať tam české záujmy,“ povedal minister.

Na otázku, aké záujmy v súvislosti s Ruskom Praha má, odpovedal, že je to najmä zdôrazňovanie nutnosti dodržiavať medzinárodné právo či rešpektovať Chartu OSN. Na bilaterálne rokovania podľa neho priestor nebude.

„Nemajme prehnané očakávania, ale je dôležité, aby Česko bolo reprezentované aj v Moskve,“ dodal Lipavský s tým, že celá ambasáda je vnímaná inak, keď ju vedie veľvyslanec, než keď len jeho zástupca.

Koštoval pôsobil od roku 1996 v rezorte diplomacie ako riaditeľ odboru bezpečnostnej politiky, odboru pre severnú a východnú Európu, a tiež ako generálny riaditeľ pre mimoeurópske krajiny. V rokoch 1998 až 2002 pôsobil v Stálej delegácii ČR pri NATO, potom pracoval na zastupiteľskom úrade v Moskve a neskôr vo Washingtone. V roku 2013 sa stal námestníkom ministra obrany.

(tasr)