V Paríži je lacnejšie maslo ako na Slovensku, tvrdí Igor Matovič v novom videu

Šéf hnutia Slovensko v jednom zo svojich aktuálnych videí porovnal ceny masla v hlavnom meste Francúzska a na Slovensku. Podotkol, že v Paríži je priemerný plat štyritisíc eur.

6. schôdza NR SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na porovnanie si podľa vlastných slov vybral predajňu siete potravín, ktorá vo Francúzsku vôbec nepatrí k lacným. Ukázal, že dva druhy 250-gramového masla tam stoja 2,45, respektíve 2,55 eura.

„Pýtam sa tých zlodejov, ktorí nám vládnu – ako je to možné, že v centre Paríža si viete kúpiť maslo výrazne lacnejšie ako na Slovensku?“ prízvukoval Matovič.

Zároveň skritizoval premiéra Roberta Fica, prezidenta Petra Pellegriniho aj ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča.

„Pán Takáč, pozrite sa niekedy aj reálne do obchodu, koľko ľudia platia za potraviny. Páni Pellegrini a Fico, sľubovali ste ľuďom lacnejšie potraviny, ale len ste ich znova oklamali, sebe ste pozvyšovali platy, zvyšujete svoj luxus a ľudí ožobračujete,“ uviedol Matovič.

„Nejako ste na ľudí zabudli. Môžete sa hanbiť za takúto antisociálnu politiku,“ doplnil šéf hnutia Slovensko.

Maslo na Slovensku za uplynulé mesiace výrazne zdraželo. Zatiaľ čo ešte v apríli sa dalo kúpiť za cenu aj pod dve eurá, v súčasnosti už atakuje trojeurovú hranicu, v prípade drahších značiek aj štvoreurovú.

Cena masla je v okolitých krajinách nižšia ako na Slovensku, pritom je v týchto krajinách vyššia priemerná mzda, upozornili poslanci opozičného hnutia Slovensko. Tí porovnali ceny 250-gramového masla s obsahom tuku 82 percent v Českej republike, Poľsku, Rakúsku, Maďarsku, Francúzsku a Belgicku.

Matovičovci zistili, že v Bruseli sa dá 250-gramové maslo s obsahom tuku 82 percent kúpiť za 2,65 eura, v Poľsku v prepočte za 0,86 eura, v Maďarsku v prepočte za 2,62 eura a v Rakúsku za 2,59 eura. V tejto súvislosti poslanci hnutia Slovensko vyzvali vládu, aby splnila svoje sľuby o znížení cien potravín.

Matovičovo video za približne tri a pol hodiny od zverejnenia dosiahlo okolo 130-tisíc videní a komentovalo ho viac ako tisíc ľudí.

(bra, tasr)