Macron odkazuje Izraelu aby nezabudol, že vznikol rozhodnutím OSN

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval Izrael, aby dodržiaval rozhodnutia OSN.

1. kolo predèasných volieb vo Francúzsku Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi Macron odkázal, že by nemal zabúdať, že Izrael vznikol na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN prijatej v roku 1947.

Napätie medzi Netanjahuom a Macronom sa v posledných týždňoch zvýšilo, pričom francúzsky líder minulý týždeň deklaroval, že zastavenie vývozu zbraní používaných Izraelom v Pásme Gazy a Libanone je jediným spôsobom, ako zastaviť súčasné konflikty v tejto časti Blízkeho východu. Tento postoj vyvolal v Izraeli nepochopenie.

Francúzsko okrem toho opakovane odsúdilo paľbu Izraela proti mierovým jednotkám OSN rozmiestneným v južnom Libanone, v ktorých slúži aj francúzsky kontingent.        
        
Misia UNIFIL, v ktorej pôsobí 10-tisíc príslušníkov vrátane kontingentu 700 Francúzov, v posledných dňoch opakovane upozorňovala na narušenie jej pozícií zo strany izraelskej armády a v nedeľu oznámila dokonca násilný vstup dvoch izraelských tankov na jedno zo svojich stanovíšť.

Izraelská armáda na margo tohto incidentu vysvetlila, že jeden z jej tankov narazil do stanovišťa UNIFIL pri evakuácii zranených vojakov, keď bol súčasne pod paľbou z pozícií Hizballáhu.

(tasr, afp)