Cena chleba by sa mohla od januára znížiť

Pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba na možný pokles ceny tohto základného pečiva od budúceho roka poukázal premiér Robert Fico (Smer). Dôvodom na zníženie by mal byť pokles dane z pridanej hodnoty (DPH).

Chlieb. Foto: Pavel Neubauer/TASR Chlieb. Foto: Pavel Neubauer/TASR

V súčasnosti sú najnižšie ceny chleba v niektorých reťazcoch na úrovni cez 1,6 eura za kilogram, kde sa počas niekoľkých rokov vyšplhali z pôvodných 83 – 90 centov.

„Viem, že je veľa argumentov zo strany napríklad obchodníkov, že tá cena sa tvorí inak, ja si však myslím, že ak pri 23-percentnej DPH má ísť všetko hore, hovoria, že to zdražie, tak pri päťpercentnej DPH na potraviny by to malo ísť dole,“ povedal Fico.

Premiér nevylúčil, že v rámci pozmeňovacích návrhov by sa do zoznamu potravín s touto sadzbou DPH mohli dostať aj vajcia či potraviny pre celiatikov.

Premiér ocenil prácu pekárov a sľúbil, že spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom (Smer) urobia všetko pre to, aby majitelia pekární mali dobré vzťahy s obchodníkmi, aby zarobili a súčasne vedeli dať pracovníkom dobré mzdy.

Premiér avizoval, že koncom apríla alebo priamo 1. mája by chcel odpracovať v pekárni celú pracovnú zmenu.

(tasr)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok