NATO plne podporuje Ukrajinu, Zelenskyj vidí v aliancii ochranný dáždnik

Ukrajina na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským by mala byť schopná začať rokovania s Ruskom z pozície sily. Vo štvrtok to vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte.

Zelenskyj na návšteve Holandska Volodymyr Zelenskyj a Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Zároveň opätovne zdôraznil, že aliancia aj naďalej plne podporuje Ukrajinu, ktorá sa jedného dňa stane členom NATO.

Holandský expremiér, ktorý sa funkcie šéfa NATO chopil začiatkom októbra, uviedol, že pokiaľ to bude potrebné, aliancia je pripravená Ukrajinu podporovať dlhodobo. Členstvo Ukrajiny v aliancii je pritom kľúčovým bodom takzvaného víťazného plánu, ktorý ukrajinský prezident predstavil v stredu.

„Samozrejme, chceme byť v situácii, keď bude Ukrajina z pozície sily schopná začať rokovania s Ruskom, ale kým táto chvíľa nastane, môže počítať s ďalšou podporou,“ povedal Rutte, ktorý dodal, že aliancia musí urobiť všetko preto, aby ruský prezident Vladimir Putin nedostal to, čo chce.

Litovský prezident Gitanas Nauseda je zasa toho názoru, že v súčasnosti je najhoršia chvíľa začať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože Moskva cíti svoju prevahu. Píše o tom Reuters. „Práve teraz si (ruský prezident Vladimir Putin) myslí, že má prevahu a tlačí Ukrajinu do kúta. Toto je najhoršia chvíľa na začatie rokovaní, pretože má pocit, že Rusko je tou silnejšou stranou,“ povedal Nauseda novinárom.

Generálny tajomník upriamil pozornosť aj na Bielorusko, ktoré podľa neho pokračuje v podpore ruského vojnového ťaženia. Vyzval Minsk, aby s touto podporou skončil.

Rutte vo štvrtok po prvý raz od nástupu do funkcie predsedá zasadnutiu ministrov obrany aliancie, ktoré sa koná v Bruseli. Zúčastní sa na ňom aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a minister obrany Rustem Umerov, ktorý ministrov oboznámi s ukrajinskými plánmi na obranu počas nadchádzajúcej zimy. Prítomný bude aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Zelenského vnímanie NATO

Zelenskyj sa v rámci samitu EÚ v Bruseli vyjadril, že členstvo v NATO je na Ukrajine vnímané ako bezpečnostný dáždnik – prijatie do aliancie by pre Ukrajinu znamenalo reálnejšie garancie pre jej územnú celistvosť, tým i vnútornú stabilitu a možnosť rozvoja.

Ukrajinský prezident odpovedal aj na otázky novinárov o severokórejských vojakov na bojisku. Podľa neho ukrajinská tajná služba má informácie, že niekoľkí severokórejskí dôstojníci už boli rozmiestnení na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom. Upozornil, že rovnaké zdroje tvrdia, že Severná Kórea je pripravená vyslať celkovo 10.000 vojakov po boku ruskej armády do boja proti Ukrajine, čím by došlo k priamemu zapojeniu ďalšej krajiny do vojny.

Nespokojné Maďarsko

Maďarský premiér Viktor Orbán sa medzičasom vyjadril k mierovému plánu predstavenému Zelenským. „To, čo včera načrtol v ukrajinskom parlamente, je viac než desivé. Som jedným z tých, ktorí naliehajú na Európsku úniu, aby zmenila svoju súčasnú stratégiu. Únia vstúpila do tejto vojny so zle organizovanou, zle vykonanou a zle vypočítanou stratégiou, za ktorú je v prvom rade zodpovedná predsedníčka Európskej komisie (Ursula von der Leyenová). Túto vojnu prehrávame, takže stratégia nefunguje. Treba ju zmeniť!“ napísal.

Orbán dodal, že to neznamená, že sú potrebné nebezpečnejšie zbrane a rakety s dlhým doletom, ale že namiesto vojnovej stratégie treba prejsť na mierovú stratégiu.

„Potrebujeme prímerie a mierové rozhovory! Dnes budem tiež naliehať, aby nemecká kancelárka a francúzsky prezident začali v mene celej Európskej únie čo najskôr rokovať s Rusmi, aby sme našli východisko z tejto situácie,“ uzavrel maďarský ministerský predseda.

Výdatnejšia pomoc Ukrajine

Predseda Európskej rady Charles Michel sa vyjadril, že urýchliť pomoc Ukrajine je nevyhnutnosť. Ako po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Michel vyhlásil, Európska únia je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť vojenskú a finančnú podporu pre Kyjev.

Lídri EÚ sa budú počas samitu venovať aj ďalšej vojenskej podpore pre Kyjev, preskúmajú pokrok v dodávkach systémov protivzdušnej obrany, munície a rakiet. Diskutovať majú aj o využívaní výnosov zo zmrazených ruských aktív v prospech Ukrajiny a o tom, ako posilniť ukrajinský energetický sektor a jeho kritickú infraštruktúru pred blížiacou sa zimou.

(tasr)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok