Príspevok zamestnávateľov pre deti zamestnancov má zlepšiť zdravie detí

Cieľom príspevku z dielne SNS je tiež zabezpečiť, aby mali všetky deti prístup k športovým aktivitám. Návrh koaličnej strany, ktorý ide v parlamente do druhého čítania, v uplynulých dňoch kritizovala Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD).

A. Danko poèas brífingu po prijatí u prezidentky SR Z. Èaputovej Andrej Danko. Foto: Martin Baumann/TASR

„Nejde len o ďalší zákon, ide o reálnu pomoc rodinám, ktoré čelia rastúcim nákladom spojeným so športovými aktivitami ich detí. Týmto krokom sa snažíme zlepšiť zdravie detí na Slovensku a zabezpečiť, aby mali všetky deti bez ohľadu na finančné možnosti rodičov prístup k športovým aktivitám,“ uviedla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Pripomenula, že príspevok by mal byť povinný pre zamestnávateľov s viac ako 49 pracovníkmi. Príspevok má byť vo výške 55 percent oprávnených výdavkov na športové aktivity dieťaťa, maximálne do výšky 275 eur ročne na všetky deti zamestnanca.

„SNS si uvedomuje, že podpora rodín a zdravého vývoja detí je kľúčová, a preto prichádzame s konkrétnym riešením,“ doplnila Škopcová s tým, že pre firmy s menej ako 49 zamestnancami príspevok povinný nebude, avšak môžu ho poskytnúť dobrovoľne.

Návrh zákona podľa SNS tiež podporuje športové organizácie, ktoré budú oprávnené vydávať účtovné doklady potrebné na uplatnenie príspevku.

„Týmto krokom podporujeme nielen rodiny, ale aj športové kluby a organizácie, čo povedie k zvýšeniu ich ekonomickej aktivity a zapojeniu väčšieho počtu detí do športu,“ priblížila Škopcová.

Návrh SNS však kritizovali zamestnávatelia z APZD, ktorí so zavedením príspevku nesúhlasia.

„Tento návrh považujeme za nekoncepčný, najmä v kontexte prijatého konsolidačného balíčka, ktorý zvýšil dane, odvody a zaviedol daň z finančných transakcií. Aktuálny návrh, o ktorom rokuje parlament, pridáva k týmto záťažiam ďalšie neprimerané bremeno a môže byť pomyselným klincom do rakvy, ktorý výrazne ohrozí schopnosť firiem ďalej fungovať,“ uviedol v stredu Marcel Valocka.

Asociácia tiež upozornila, že návrh bol predložený bez diskusie so sociálnymi partnermi a bez analýzy dosahov na podnikateľské prostredie.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok