Pellegrini v Nitrianskom kraji vyzdvihol prítomnosť cudzincov i starostlivosť o seniorov

Prezident podotkol, že ide o jeho v poradí už tretí veľký regionálny výjazd. V rámci štvrtkovej návštevy Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa stretol so županom Branislavom Becíkom (Hlas) aj primátorom mesta Nitra Marekom Hattasom.

Snímka obrazovky 2024-10-17 o 15.12.04 Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

NSK navštívil symbolicky v októbri, ktorý je mesiacom úcty k starším. „Nitrianska župa sa intenzívne venuje oblasti starostlivosti seniorov,“ povedal Peter Pellegrini s tým, že už čoskoro budú verejnosti predstavené nové projekty.

V spolupráci so Štátnym fondom na podporu bývania totiž v kraji postupne otvárajú nové zariadenia sociálnych služieb.

„NSK má 25 zariadení sociálnych služieb, kde máme cez 3200 klientov, o ktorých sa stará zhruba 2300 zamestnancov. Demografická krivka v Nitrianskom kraji rastie a je záujem o takéto zariadenia. Za 23 rokov pôsobenia nitrianskej župy sa neprišlo s investičným zámerom postaviť alebo zrekonštruovať nové zariadenia,“ konkretizoval župan Becík s tým, že sa pustili do výstavby troch nových zariadení s kapacitou 120 miest.

Pellegrini preto vyzval aj ďalšie samosprávy, aby využili nepotrebné štátne, krajské aj mestské budovy a vybudovali z nich funkčné domovy sociálnych služieb či premenili ich na byty nájomného bývania.

„Celoslovenský problém je aj nedostatočná starostlivosť o mosty. V Nitrianskom kraji sa realizuje projekt tzv. mostných čiat, ktoré fungujú v rámci podniku v rukách samosprávneho kraja a tie priamo zasahujú a opravujú mosty a udržiavajú ich,“ podotkol prezident.

Vyzdvihol aj podporu lokálnych podnikateľov, kedy sa kraj snaží do škôl a zariadení sociálnych služieb dodávať potraviny od miestnych farmárov.

„Jednak to zdvihne región, ale aj pomôže v zamestnanosti. Nitriansky kraj je špecifický v tom, že viac ako 55 percent ľudí žije na vidieku,“ doplnil hlavu štátu nitriansky župan s tým, že chcú touto pomocou ukázať ľuďom, že žiť sa na vidieku dá.

Aktuálne majú zásobovanie lokálnymi potravinami do škôl a domovov dôchodcov rozbehnutých na skúšku v desiatich zariadeniach.

Prezidenta prekvapil údaj, že až 15 percent obyvateľov mesta Nitra sú zahraničné osoby. Samospráva sa však snaží podľa slov Pellegriniho tieto osoby adekvátne začleniť do spoločnosti a zároveň scelovať ich rodiny.

„Slovenská politika by mala smerovať k tomu, že ľudia z krajín, ktoré tu chceme, aby ak tu prídu, našu krajinu neopustili,“ spresnil prezident s tým, že ide či už o občanov Ukrajiny alebo Indie. V tejto súvislosti podotkol, že práve v Nitrianskom kraji sídlia mnohé zahraničné spoločnosti a aj vďaka prítomnosti cudzincov je tu nezamestnanosť len na úrovni 1,9 percenta.

Na záver osobitne poďakoval Pellegrini aj primátorovi mesta Nitra Marekovi Hattasovi. S tým sa rozprávali aj o aktivitách mesta na podporu mladých ľudí. „S načou mládežou musíme intenzívne pracovať, aby ich život neskĺzol do oblastí, ktoré nie sú žiaduce pre nich samotných, ale aj pre našu spoločnosť,“ uzavrel prezident na návšteve NSK.

(max)