Je nevyhnutné, aby NATO naďalej poskytovalo Ukrajine vojenskú pomoc, tvrdí Rutte

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v piatok odsúdil „čoraz nezodpovednejšiu rétoriku" ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra Reuters.

Belgium NATO Mark Rutte. Foto: AP/Harry Nakos

Po stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli zároveň dodal, že „Rusko je možno hlasné, ale NATO je silné“, informuje agentúra Reuters, z ktorej čerpala TASR.

Holandský expremiér, ktorý sa funkcie najvyššieho predstaviteľa NATO ujal začiatkom októbra, tiež uviedol, že krajiny Aliancie intenzívne pracujú na podpore Ukrajiny počas nadchádzajúcej zimy. Hlavným bodom stretnutia ministrov obrany pritom bolo podľa jeho slov práve dostať teraz na Ukrajinu rozsiahlu vojenskú pomoc.

Rutte po dvojdňových rokovaniach ministrov obrany, na ktorých sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, tiež povedal, že NATO spolupracuje s Ukrajinou s cieľom dosiahnuť jej čoraz väčšie priblíženie sa k tejto obrannej aliancii. Za nevyhnutné označil, aby Aliancia aj naďalej poskytovala Kyjevu vojenskú pomoc.

Rutte predsedal zasadnutiu ministrov obrany Aliancie vôbec prvýkrát. Vo svojom záverečnom prejave sa dotkol aj prezidentských volieb v Moldavsku, ktoré sa uskutočnia v nedeľu súbežne s referendom o jeho potenciálnom vstupe do EÚ. Rutte v tejto súvislosti povedal, že Rusko sa snaží Moldavsko vykoľajiť z jeho európskej trajektórie.

EÚ, USA aj samotné moldavské úrady už dlhšie obviňujú Moskvu z pokusov o podkopanie volieb aj referenda. Voľby i referendum sú podľa Reuters vnímané ako kľúčový moment v boji o budúcnosť tejto krajiny, ktorý zvádza Rusko so Západom.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok