EÚ chce pokutovať Muska, ten je odhodlaný bojovať

Americký miliardár Elon Musk sa ocitol v podstate v otvorenej vojne s Európskou úniou kvôli svojej sociálnej sieti X, ktorú sa EÚ snaží hnať na zodpovednosť za údajné porušovanie pravidiel moderovania obsahu.

Election 2024 Trump Elon Musk. Foto: ČTK / AP / Alex Brandon

Európska komisia zvažuje, že do výpočtu potenciálnych pokút zahrnie aj príjmy z ďalších Muskových podnikateľských impérií vrátane spoločností SpaceX a Neuralink, čo by mohlo výrazne zvýšiť celkovú sumu sankcie.

Únia sa prostredníctvom svojho nového legislatívneho rámca, zákona o digitálnych službách (DSA), snaží dohliadať na dodržiavanie prísnych pravidiel pre obsah na internete. Prevádzkovateľom veľkých platforiem hrozia za porušenie týchto pravidiel pokuty až do výšky šesť percent ich ročných globálnych príjmov.

Musk sa však bráni a tvrdí, že opatrenia EÚ ohrozujú slobodu prejavu. Na X napísal, že bude proti akejkoľvek pokute z jej strany bojovať „verejne a na súde“.

(echo24, mja)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok