Pápež poveril špeciálnu pracovnú skupinu, aby diskutovala o budúcej úlohe žien v cirkvi

Účasť žien, až po vysvätenie kňažiek, je v katolíckej cirkvi už roky veľmi spornou otázkou. Na príkaz pápeža Františka bola táto téma pred začiatkom podujatia zverená príslušnej pracovnej skupine.

pápež František Pápež zdraví rehoľníčky na generálnej audiencii v Aule Pavla VI. Foto: AP/TASR

Podľa účastníkov 16. riadneho valného zhromaždenia Biskupskej synody sa na stretnutí objavili protesty proti úlohe žien, keďže Vatikán vyslal na zasadnutie iba dvoch nižších zástupcov, ktorí sa zaoberajú touto otázkou.
     
Táto otázka bola aj témou minuloročnej synody. František však teraz vynechal kontroverzné otázky, ako je celibát a požehnanie homosexuálnych párov.

Na štvortýždňovej synode, ktorá sa skončí na budúcu sobotu, sa zúčastňuje viac ako 360 biskupov, kňazov, rehoľníkov a laikov z celého sveta. Zúčastňuje sa na nej aj viac ako 50 žien s volebným právom. Na záver sa má prijať záverečný dokument. Konečné slovo pri rozhodovaní o tom, čo sa má prijať, má však len pápež.

(tasr, dpa)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok