Nemecká polícia údajne prekazila útok na izraelské veľvyslanectvo

Neďaleko Berlína zadržali nemeckí policajti sympatizanta Islamského štátu z Líbye, ktorý údajne plánoval útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry v Karlsruhe.

Polizisten einer Einsatzhundertschaft der Polizei NRW postieren sich auf einer Zufahrtsstraße um Ko Ilustračné foto: Profimedia.sk

Hovorkyňa izraelského veľvyslanectva v Berlíne pre agentúru DPA potvrdila správy, že sa plánoval útok na izraelskú diplomatickú misiu. Izraelský veľvyslanec Ron Prosor sa vo svojom vyhlásení k prípadu poďakoval nemeckým bezpečnostným orgánom „za zaistenie bezpečnosti nášho veľvyslanectva“.

Podľa denníka Bild k zadržaniu podozrivého došlo v meste Bernau na predmestí Berlína. Políciu k podozrivému priviedol tip od nemenovaných zahraničných spravodajských služieb.

Ďalšie podrobnosti údajného sprisahania zostávajú nejasné. Bild uviedol, že nie je jasné, či muž získal zbrane, alebo ako zamýšľal zaútočiť na veľvyslanectvo.

Očakáva sa, že zadržaného v nedeľu predvedú pred vyšetrujúceho sudcu v Karlsruhe, ktorý rozhodne, či zadržaný zostane vo väzbe.

Bild dodal, že podozrivý údajne pricestoval do Nemecka v novembri 2022. V januári 2023 podal žiadosť o udelenie azylu, ktorá bola koncom septembra toho istého roku zamietnutá a muž mal byť deportovaný do Líbye. Napriek tomu naďalej žil v byte v Bernau.

(tasr)