Ministerstvo zdravotníctva zaradilo analgosedáciu do katalógu výkonov

Slovenská gastroenterologická spoločnosť víta tento krok a chce rokovať so zdravotnými poisťovňami, aby výkon pacientom plne preplácali.

Doctor,Proctologist,Holding,Endoscope,During,Colonoscopy Kolonoskopia. Foto: SGS

„Sme presvedčení, že preplácaním výkonu tzv. bezbolestnej kolonoskopie by pacienti nemali prirodzenú bariéru vyvolanú strachom podstúpiť takéto vyšetrenie,“ uviedol prezident SGS Tibor Hlavatý.

Podotkol, že gastroenterológovia dlhodobo poukazovali na to, že utlmenie pacienta pri endoskopických vyšetreniach je vďaka modernej medicíne v mnohých prípadoch súčasťou poskytovanej zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa vykonáva kolonoskopické alebo gastrofibroskopické vyšetrenie.

„Po zaradení tohto výkonu do katalógu zdravotných výkonov už nič nebráni tomu, aby zdravotné poisťovne začali tento výkon poskytovateľom zdravotnej starostlivosti uhrádzať,“ skonštatoval.

Gastroenterológovia podľa jeho slov od 1. novembra začínajú vykazovať analgosedáciu ako zdravotný výkon realizovaný počas náročných endoskopických výkonov. Zároveň budú rokovať so zdravotnými poisťovňami o podmienkach úhrady tohto výkonu.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok