Kamil Šaško dal preveriť, či sa z odberov pupočníkovej krvi robí biznis

Na tému upozornila minulý týždeň poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS), podľa ktorej sa z procesu darovania a využitia pupočníkovej krvi vytvára biznis.

462939253_520606690901294_7956785402800054150_n Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas). Foto: Facebook/ K. Šaško

Zároveň Ministerstvo zdravotníctva SR vyzvala, aby prispelo k vzniku verejnej banky darovanej pupočníkovej krvi na Slovensku.

Minister potvrdil, že dozor v tejto oblasti nebol vykonaný veľmi dlho. „Túto problematiku vnímam a včera som pozval pani poslankyňu Marcinkovú na odborné rokovanie na rezort, ktoré viedol môj štátny tajomník, z ktorého mám pripravený nejaký úvodný súbor informácií. V nadväznosti na to som hneď dnes zadal pokyn na vykonanie dôsledného dozoru. (…) V zmysle záverov tohto dozoru prijmem veľmi konkrétne, aj personálne kroky,“ uviedol Šaško.

S krvou sa podľa Marcinkovej obchoduje

Marcinková tvrdí, že lekári pri pôrodoch presviedčajú rodičky na odber pupočníkovej krvi ich dieťaťa s tým, že krv má mať veľký potenciál na záchranu ich dieťaťa v budúcnosti.

Za odber majú dostávať províziu od súkromnej spoločnosti Cord Blood Center, ktorá zabezpečuje skladovanie pupočníkovej krvi. Odbery aj skladovanie krvi sú spoplatnené.

Poslankyňa zároveň vysvetlila, že okrem odberu krvi na vlastné využitie existuje aj súrodenecký a darcovský odber, keď sa matka rozhodne pupočníkovú krv bezplatne darovať do „darcovskej“ banky.

Odbery zabezpečuje Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, ktorý je súčasťou skupiny Cord Blood Center Group. S krvou podľa nej spoločnosť obchoduje v zahraničí.

Chýbajú vedecké dôkazy

Slovenská hematologická a transfúziologická spoločnosť (SHaTS) víta otvorenie diskusie o téme pupočníkovej krvi. „SHaTS opakovane poukazovala na potrebu preskúmania odborného, etického aj právneho rozmeru odberu, uskladnenia a použitia pupočníkovej krvi na autológne účely (na vlastné využitie) v privátnych podmienkach. Upozorňovali sme na širokú problematiku komerčného uskladnenia vrátane informovaného súhlasu, propagácie informácií, finančných aspektov, konfliktu záujmov, vlastníckych práv. Pripomínali sme absenciu legislatívnych podmienok na vytvorenie verejného registra pupočníkovej krvi na alogénne použitie,“ poznamenala.

Dôkazy v prospech uskladnenia a klinického použitia autológnej pupočníkovej krvi, teda prípadov, keď je darcom aj príjemcom ten istý človek, nie sú podľa SHaTS vedecky dostatočne podložené.

„Služby súkromných bánk na uskladnenie pupočníkovej krvi na autológne (privátne) použitie spochybnila bioetická európska komisia, zriadená pri Európskom parlamente. Tá vo svojom vyhlásení neodporúča privátne uskladnenie pupočníkovej krvi,“ ozrejmila spoločnosť.

Podobné stanovisko zaujala aj Česká hematologická spoločnosť, s ktorou sa plne stotožňuje aj SHaTS.

Mesačne oslovia 60 rodičiek

Riaditeľ registra Zohdy Hamid sa voči „negatívnej kampani“ ohradil. Hovorí o cielenej snahe o diskreditáciu. „Princíp fungovania verejných registrov je všade na svete identický a je plne transparentný – ak akékoľvek zdravotnícke zariadenie požiada pre kompatibilného pacienta o jednotku pupočníkovej krvi z registra, jej vydanie je riadne zdokumentované a celý proces prebieha v súlade s platnými slovenskými a európskymi predpismi,“ deklaroval.

Cena za vydanie jednotky je dvetisíc eur a pokrýva podľa Hamida náklady na odber, spracovanie, vyšetrenia, dlhodobé skladovanie v štandardizovaných podmienkach a transport.

„Celkové náklady na liečbu pacienta sú, samozrejme, vyššie a závisia od diagnózy pacienta a tomu zodpovedajúcemu zloženiu tímu špecialistov, dĺžky liečby, konkrétneho centra,“ dodal.

Ozrejmil tiež, že pupočníková krv sa neodoberá pri viac ako 90 percentách pôrodov a likviduje sa spolu s placentou ako biologický odpad.

„Na Slovensku sa každý mesiac narodí približne 4 500 detí. Prostredníctvom pôrodníc oslovuje register mesačne približne 60 rodičiek s prosbou o darovanie pupočníkovej krvi,“ skonštatoval. Hlavným cieľom je podľa jeho slov rozšíriť register darcov vzhľadom na to, že klinické štúdie preukázali terapeutický účinok pupočníkovej krvi pri poškodení mozgu u detí.

Zároveň deklaroval, že by bol plne súčinný, ak by sa niektorá slovenská štátna organizácia rozhodla ísť cestou vybudovania štátneho registra. „Sme pripravení poskytnúť maximálnu súčinnosť vrátane poradenstva pri začlenení do medzinárodných registrov a pri vytváraní adekvátnej infraštruktúry,“ dodal.

(tasr)


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok