Najväčší slovenský producent vajec je zasiahnutý vtáčou chrípkou

Približne 500 nosníc uhynulo v uplynulých dňoch na farme spoločnosti Novogal v Dvoroch nad Žitavou, dôvodom je zrejme vtáčia chrípka.

Sliepky. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Sliepky. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Informuje o tom portál Polnoinfo.sk s tým, že úhyn bol Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) nahlásený v pondelok 21. októbra. Nález vtáčej chrípky bol v piatich testovaných vzorkách potvrdený o deň neskôr.

Pracovníci RVPS následne vytvorili pásmo s polomerom 10 kilometrov od ohniska nákazy. V rámci neho je zakázané premiestňovať hydinu a živočíšne produkty, rovnako aj ich z pásma vynášať, alebo vnášať.

Novogal celkovo chová asi 650 000 nosníc a počas vlaňajšieho roka dodal na trh okolo 175 miliónov kusov vajec. Poľnoinfu sa s jeho zástupcami nepodarilo spojiť.

Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár potvrdil, že spoločnosť aktuálne robí všetky nevyhnutné opatrenia súvisiace s likvidáciou ohniska.

Molnár zdôraznil, že spotrebitelia sa nemusia obávať, že sa na trh dostanú nakazené vajcia. „Všetky vajcia od tohto producenta boli okamžite stiahnuté z trhu, k spotrebiteľovi sa nedostanú,“ skonštatoval Molnár.

Farma postihnutá vtáčou chrípkou sa na celoslovenskej ročnej produkcii konzumných slepačích vajec podieľa zhruba 10 až 15 percentami. Následný štvormesačný výpadok jej produkcie podľa slov Molnára spôsobí nedostatok slovenských vajec a pravdepodobne budú musieť byť nahradené dovozom. „Závisí to od dopytu na trhu, no žiadny slovenský producent vajec nedokáže tento výpadok nahradiť.“

RVPS vyzvala všetkých obyvateľov, aby do 15. novembra osobne, telefonicky alebo mailom nahlásili na Obecnom úrade v Dvoroch nad Žitavou súpis chovanej hydiny a iných vtákov držaných v zajatí s uvedením druhov a kategórií chovaného vtáctva a počtom chovaných kusov.

(bra, tasr)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok