Pri útoku izraelského letectva na hotel na juhovýchode Libanonu zomreli traja novinári

Na hotel v meste Hásibajjá, kde bývalo aj niekoľko ďalších novinárov, zaútočili izraelské vojenské lietadlá o 2.30 h SELČ, uviedla libanonská tlačová agentúra NNA.

Lebanon_Israel800434 (1) Vojaci libanonskej armády prehľadávajú trosky zničenej budovy na mieste izraelského leteckého útoku v dedine Aito na severe Libanonu v utorok 15. októbra 2024. Foto: TASR/AP

O život prišli kameraman a technik pracujúci pre televíziu al-Majadín blízku militantnému hnutiu Hizballáh, ako aj kameraman pracujúci pre al-Manár, televízny kanál Hizballáhu. Podľa ďalších novinárov nachádzajúcich sa na mieste dostal hotel priamy zásah. Píše Reuters.

Terčom izraelského náletu bolo aj mesto aš-Šuvajfat ležiace juhovýchodne od Bejrútu, ktorý zničil dve budovy a spôsobil rozsiahly požiar.

K útoku došlo krátko po tom, ako hovorca izraelskej armády tamojších obyvateľov vyzval na evakuáciu, pretože sa nachádzajú sa v blízkosti objektov patriacich Hizballáhu.

Izrael začal 23. septembra intenzívne nálety na ciele Iránom podporovaného Hizballáhu v Libanone, pri ktorých podľa údajov AFP zakladajúcich sa na informáciách libanonského ministerstva zdravotníctva prišlo o život najmenej 1580 ľudí, hoci skutočný počet je pravdepodobne vyšší.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v októbri 2023 podľa Výboru na ochranu novinárov zahynulo v Pásme Gazy, v Predjordánsku, v Izraeli a Libanone najmenej 128 novinárov a pracovníkov médií.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok