Správa o právnom štáte či zmeny v trestnom zákone: Fico hodnotil rok práce svojho kabinetu

Premiér Robert Fico (Smer) na piatkovej tlačovej besede spomenul z výsledkov svojho kabinetu európske peniaze z Plánu obnovy či zmeny v oblasti médií.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 12.17.25 Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Za mimoriadne dôležité považuje premiér napríklad to, že Európska komisia (EK) uvoľnila Slovensku 800 miliónov eur z Plánu obnovy. Medzi ďalšie úspechy Fico zaradil zmeny v trestnoprávnej legislatíve, úpravy v mediálnej oblasti, konsolidáciu alebo opatrenia v poľnohospodárstve.

Za úspech Fico považuje aj to, že Európsku komisiu presvedčili o tom, že jej správa o právnom štáte bola nepresná.

„Dokázali sme obrátiť správu o právnom štáte, pretože bola nepravdivá, neférová a komisia to musela uznať, pretože bola čerpaná zo zdrojov, ktoré nie sú voči Slovensku seriózne,“ konštatoval Fico. Cez túto správu sa podľa neho pokúšala opozícia a „liberálne a progresívne“ médiá zastaviť Slovensku eurofondy.

Premiér tiež zdôraznil, že on za sebou rok vo vláde nemá. „Ja za sebou rok nemám. Odrátajte mi tri mesiace kvôli opozičnému aktivistovi, ktorý mi urobil, to, čo urobil,“ uviedol. Nevylúčil, že si vláda urobí vyhodnotenie z pohľadu plnenia jej programového vyhlásenia.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok