AFP: Zelenskyj odmietol prijať Guterresa po samite BRICS

Generálny tajomník OSN sa zúčastnil na trojdňovom samite rozvíjajúcich sa ekonomík, čo ho podľa Kyjeva diskvalifikovalo z možnosti návštevy Ukrajiny, povedal pre agentúru AFP zdroj z prezidentskej kancelárie.

Rokovanie lídrov na summite skupiny BRICS v Kazani

„Po Kazani chcel Guterres prísť na Ukrajinu, no prezident túto návštevu nepotvrdil. Takže Gutteres tu nebude, konkrétne z dôvodu poníženia zdravého rozumu a medzinárodného práva v Kazani,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ s odkazom na mesto v Rusku, kde sa do štvrtka konal samit BRICS, ktorý hostil ruský prezident Vladimir Putin.

Na trojdňovom samite sa zúčastnilo viac než 20 hláv štátov a vlád vrátane tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či samotného šéfa OSN Antónia Guterresa, ktorý si s Putinom podal ruku. Ukrajina účasť šéfa OSN skritizovala a pripomenula, že odmietol jej pozvanie na mierový samit vo Švajčiarsku počas leta, ktorý organizoval prezident Volodymyr Zelenskyj.

Gutteres opakovane kritizoval ruskú inváziu na Ukrajine a povedal, že pre svet predstavuje nebezpečný precedens. Vyzval zároveň na spravodlivý mier, ktorý rešpektuje medzinárodné právo a územnú celistvosť Ukrajiny.

Putin sa podľa AFP zorganizovaním samitu v Kazani snažil dokázať Západu, že pokusy izolovať Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zlyhali. Moskva zároveň dúfa, že BRICS sa stane akousi protiváhou západných medzinárodných organizácií, ako je skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta G7.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok