Reštaurácia na severe Slovenska mala podávať menu z odstreleného medveďa, na čo upozornila iniciatíva My sme les s tým, že mäso má tatranská reštaurácia údajne vďaka kontaktom zo Správy Tatranského národného parku (TANAP).
Správa TANAP-u sa voči týmto tvrdeniam jasne ohradila. Hovorkyňa Nina Obžutová uviedla, že nemajú vedomosť o takejto ponuke v predmetnej reštaurácii a rovnako ani o tom, že by ponúkané medvedie mäso pochádzalo z ich poľovného revíru.
„Na svojom území sme k dnešnému dňu nepožiadali o výnimku na odlov ani jedného medveďa a výnimky na odlov neudeľujeme. Túto kompetenciu má jedine Ministerstvo životného prostredia SR. Zdôrazňujeme, že v žiadnom prípade sme nemohli udeliť ani výnimku na predaj medvedieho mäsa a výrobkov z neho, takže sa jasne chceme ohradiť voči spojeniu o ‚kontaktoch v TANAP-e‘,“ zdôraznila Obžutová.
Rezort životného prostredia potvrdil, že udeľuje výnimky zo zákazu komerčných činností, kam patrí aj obchodovanie s medvedím mäsom, avšak po splnení všetkých zákonných podmienok. „V súčasnosti ministerstvo neeviduje žiadosť o takúto výnimku. Výnimka sa udeľuje spravidla predávajúcemu, ktorý exemplár predá kupujúcemu,“ uviedol envirorezort.
Portál televízie Markíza si zároveň vyžiadal celý zoznam výnimiek zo zákazu komerčných činností pre medveďa hnedého, ktoré ministerstvo v tomto roku udelilo. Medzi dovedna štyrmi výnimkami sa však spomínaná reštaurácia nenachádza.
Koliba Žerucha mala počas Dušičkového víkendu v ponuke jedlá ako medvedí guláš či nátierku z medvedích oškvarkov. Michal Haring z My sme les uviedol, že sú zarážajúce tvrdenia obsluhy o tom, že na „získanie medvedieho mäsa postačujú kontakty na Správe TANAP-u“.
V prípade už prijala podnet aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá ho postúpila príslušnému inšpektorátu na kontrolu. My sme les zároveň podalo trestné oznámenie pre odstrel medveďov vykonávaný pod dohľadom Štátnej ochrany prírody (ŠOP).
(tasr, max)