Záhadný kovový hranol sa objavil aj v Rumunsku

Kovový hranol v Rumunsku. Foto: Reprofoto/Twitter Kovový hranol v Rumunsku. Foto: Reprofoto/Twitter

Svet nedávno zaujalo objavenie tajomného kovového hranolu v americkej púšti v štáte Utah. Viac ako trojmetrová štruktúra však čoskoro zmizla po tom, ako bola pravdepodobne rozobraná a ukradnutá. Teraz sa však ukazuje, že objekt mal aj svojho „brata“ – a to neďaleko od Slovenska.

Minulý týždeň bol v americkom štáte Utah objavený tajomný kovový hranol. Vyše trojmetrový objekt sa nachádzal v miestnej púšti, skrytý medzi skalami. Pár dní po objavení však zmizol, pričom podľa niektorých svedkov bol ukradnutý. Podobnú štruktúru však objavili aj v Rumunsku.

O náleze podobného hranolu informovali viaceré médiá. Fotografie a videá kovového objektu už kolujú po sociálnych sieťach. Podľa niektorých informácií bol tento hranol objavený už minulý štvrtok 26. novembra, teda ešte pred zmiznutím náprotivku v Utahu.

Nový hranol sa nachádza neďaleko rumunského mesta Piatra Neamt v regióne Moldavsko. Na záberoch zo sociálnych sietí je možné vidieť aj detaily objektu. Tentokrát zrejme ide o zvarený objekt so stopami po brúske.

Nikto sa zatiaľ nehlási

Miestna úradníčka Roscana Josanuová pre portál Euro Weekly uviedla, že začali ohľadom objektu vyšetrovanie. „Je na súkromnom pozemku, ale nevieme zatiaľ, kto je jeho majiteľ. Je v chránenej oblasti a na archeologickej lokalite. Pred inštaláciou niečoho je potrebné povolenie od našej inštitúcie, ktoré musí byť schválené ministerstvom kultúry,“ povedala Josanuová.

Hranol sa totiž nachádza neďaleko starej dáckej pevnosti a jedna z jeho strán je naproti hore Ceahlau. Tú miestni prezývajú aj Svätá hora a ide o jeden z najznámejších vrchov v Rumunsku. Čo sa týka samotných objektov, aj keď existuje mnoho teórií o ich pôvode (za najviac pravdepodobné sa považuje predpoklad, že ide o nejakú zvláštnu formu umenia), nikto sa zatiaľ k autorstvu neprihlásil.


Ďalšie články