Iránsko-poľská vojna na Ukrajine

Moskva pozvala na okupované územia Ukrajiny iránskych vojenských inštruktorov, ktorí majú za úlohu vycvičiť ruských vojakov na používanie iránskych „kamikadze“ bezpilotných lietadiel Šáhid-136. Informuje o tom ukrajinské Centrum národného odporu. Zároveň sa objavili informácie, že účinnou zbraňou proti týmto dronom je poľský protivzdušný systém.

Iránske bezpilotné drony Šáhid-136, ilustračný obrázok. Foto: Twitter Iránske bezpilotné drony Šáhid-136, starší, ilustračný obrázok. Foto: Twitter

Podľa správy Centra národného odporu sa Iránci usídlili v Chersonskej oblasti (v prístave Zaliznyj a v obci Hladivci) a na Krymskom polostrove (v obci Džankoj). Počet Iráncov centrum nezverejnilo.

„Učia Rusov používať kamikadze bezpilotné lietadlá, priamo monitorujú štarty bezpilotných lietadiel na ukrajinské civilné ciele vrátane útokov na Mykolajiv a Odesu. Inštruktori sídlia v priestoroch, ktorých sa Rusi zmocnili počas okupácie. Treba si uvedomiť, že Irán oficiálne popiera dodávky dronov do Ruskej federácie, ktoré aktívne využíva vo vojne pri útokoch na Ukrajinu. Ale, ako vidíme, Irán pomáha agresorovi nielen s vybavením, ale aj s ľuďmi,“ dodalo centrum.

Revolučné gardy

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) k tomu doplnil, že inštruktori pravdepodobne patria alebo sú napojení na iránske revolučné gardy, teda Armádu strážcov islamskej revolúcie (IRGC). Gardy sú totiž hlavným prevádzkovateľom iránskych bezpilotných lietadiel.

Seal of IRGC

Gardy, ktoré sú oddelené od iránskej armády, námorníctva i letectva, majú vlastné pozemné jednotky, námorníctvo, letectvo, rozviedku a špeciálne jednotky. Spadajú pod ne aj milície.

Správy o iránskych gardách na ukrajinskej pôde prevzali viaceré médiá.

Šáhid-136/Geraň 2

O prvých zostrelených iránskych dronoch, ktorým Rusi dali oficiálny názov Geraň 2, sme písali už v septembri.

V rovnaký mesiac Ukrajinci prvýkrát zachytili na kameru zostrelenie iránskeho dronu, konkrétne v Dnepropetrovskej oblasti.

Šáhid-136 sa stal aj terčom posmechu. Pre svoj charakteristický zvuk je prezývaný moped.

https://www.youtube.com/watch?v=x_5NObMdAdQ&ab_channel=%40ZANOZA

Nič s tým nemáme

Irán odmieta tvrdenia, že by podporoval ruskú vojnu na Ukrajine. Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján začiatkom októbra zopakoval, že jeho krajina nedodala a ani nebude dodávať Rusku zbrane na bojové operácie na Ukrajine.

„Aj keď niektoré krajiny poskytli Ukrajine vojenskú podporu, my sme nikdy neposlali a nikdy nepošleme do Ruska zbrane proti Ukrajine, pretože veríme, že riešenie tejto krízy je politické a že poskytovanie akejkoľvek zbrojnej podpory obom stranám oneskoruje šancu na mier.“

Hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj 11. októbra informoval, že za posledné dva dni zničili jeho jednotky 9 z 11 iránskych dronov. Pritom poznamenal, že „Poľsko poskytlo Ukrajincom systémy, ktoré pomocou sovietskych rakiet zostrelili iránske drony vypustené Rusmi“.

Poľské, nie sovietske

Portál Defense Express konštatuje, že jediným systémom protivzdušnej obrany oficiálne dodávaným Poľskom je prenosný systém Piorun, ktorý predstavujú hĺbkovú modernizáciu sovietskej rakety 9K38 Igla.

Portál však napísal, že označiť poľské rakety za „sovietske“, ako to urobil Zalužnyj, nie je celkom „presné“. A existujú na to dva dôvody.

„Po prvé, poľský variant prešiel vylepšením rakiet aj odpaľovacích zariadení. Raketa dostala vylepšenú samonavádzaciu hlavicu, ktorá zvýšila jej dosah detekcie cieľa. Modernizované odpaľovacie zariadenie dostalo lepší denný zameriavač a tepelný zameriavač pre nočné podmienky a charakteristickú miniklávesnicu na pravej strane spúšťacieho modulu na nastavenie režimov,“ píše Defense Express.

„Čo je však v tomto kontexte dôležité, Piorun dostal autorizačný systém. Jeho primárnou úlohou je zabrániť tomu, aby systém používala cudzia osoba. Znamená to však aj to, že tento systém nie je kompatibilný so sovietskymi raketami. Tento autorizačný systém pozostáva z digitálneho kľúča, ktorý je určený pre konkrétnu raketu. Takže na spustenie potrebujete zodpovedajúci digitálny kľúč,“ vysvetlil portál a zverejnil video od ukrajinských špeciálnych jednotiek, ako používať poľský Piorun.


Ďalšie články