Brutalita vojny takmer v priamom prenose. Video zachytilo masívny protiútok Ukrajincov. Zaplatili vysokú cenu

Ukrajinský vojak v Bachmute nesie zakrvavenú ochrannú vestu. Niektorí zajatci sa zúčastňovali na bojoch pri tomto meste. Foto: Profimedia Ilustračný záber. Ukrajinský vojak v Bachmute nesie zakrvavenú ochrannú vestu. Niektorí zajatci sa zúčastňovali na bojoch pri tomto meste. Foto: Profimedia

Na sociálnych sieťach sa objavilo ďalšie video z donbaského frontu, ktoré zachytáva protiútok Ukrajincov. Zaplatili zaň vysokú cenu.

Útok sa odohral pravdepodobne pred týždňom severne od Donecka pri Avdijivke, ktorá je stále v rukách Ukrajincov. Video zachytáva masívny nástup ukrajinských obrnených vozidiel a vojakov. Dostanú sa však pod priamu paľbu Rusov.

Podľa nemeckého novinára Juliana Röpckeho Ukrajinci urobili niekoľko zásadných chýb – neprijali opatrenia proti bezpilotným lietadlám, proti delostrelectvu a nevyčistili oblasť od mín.

Pritom na iných úsekoch využívajú takzvané protidronové pušky. Ich princíp fungovania spočíva vo vyslaní elektromagnetického impulzu, ktorý naruší akúkoľvek komunikáciu nepriateľa s dronom. Nie vždy sú však pre bojujúce jednotky dostupné, a ak áno, stopercentnú obranu pred dronmi, samozrejme, nezaručujú. Podobné systémy domácej výroby má pritom aj ruská armáda.

Severne od Avdijivky medzitým zúria kruté boje o Bachmut. Podľa najnovších informácií Rusi postupujú na mesto z juhu, pričom sa snažia obísť obec Opytne. Momentálne sa nachádzajú dva kilometre od hraníc mesta.

https://standard.sk/289247/znicene-transportery-vybuch-medzi-vojakmi-video-zachytilo-neuspesny-protiutok-ukrajincov-pri-bachmute/

(dod)


Ďalšie články