Dobrá správa: čítanosť a vplyv Štandardu rastú

111IMG_0151 Foto: archív redakcie

Do konca júna máme pripravených niekoľko dobrých správ. Tou prvou sú naše čísla.

Vo štvrtok 15. júna čítalo Štandard vyše 137-tisíc ľudí. Boli sme na 20. mieste na slovenskom trhu. V piatok 16. júna nás čítalo vyše 100-tisíc ľudí. Cez víkend v sobotu sme mali takmer 80-tisíc čitateľov a v nedeľu nás opäť čítalo viac ako 100-tisíc ľudí, čo v ten deň bolo 19. miesto na trhu. Čísla sú merané verejne dostupnou metodikou IAB Monitoru.

Zvyšujeme dennú čítanosť, ale rastie aj súhrnná čítanosť po týždňoch a mesiacoch. Druhý júnový týždeň nás čítalo vyše 265-tisíc ľudí, tretí až 466-tisíc z vás. V máji sme mali 580-tisíc čitateľov a Štandard bol 30. najčítanejším webom na Slovensku. Jún bude naším rekordným mesiacom, čísla z mája prekonávame v tieto dni. S novinkami, ktoré pripravujeme, môžeme zakrátko atakovať hranicu milión čitateľov mesačne.

Vaša priazeň a pozornosť nás teší. Vidíme to aj na zvýšenom návrate čitateľov na stránke, stále väčší počet čitateľov číta čoraz viac článkov. Najlepšie to vidieť na Google Analytics, čo je nástroj, ktorý nám ukazuje, ako sa aktuálne čítajú jednotlivé články, keď máme masívnu čítanosť a neťahá ju jeden článok, ale naraz niekoľko.

Rastie čítanosť domovskej stránky Štandardu a prudko rastie čítanosť našich regionálnych vydaní. Tam chystáme ďalšie novinky, onedlho povieme viac.

Sú to všetko dobré správy a prichádzajú v správny čas.

Stále síce zaostávame za médiami, ktoré chceme vyvážiť iným pohľadom na svet, aby sme tu mali reálnu pluralitu, ale dobiehame ich. A stále si myslíme, že tá hlavná vzpruha, čitatelia po krajine, ľudia, ktorých liberálne médiá nedokážu a nechcú zastupovať, je len pred nami.

Teraz druhá dobrá správa. Po inzeráte, že hľadáme nových kolegov, sme dostali niekoľko desiatok mailov, tých najšikovnejších sme oslovili a s tými najlepšími sme sa dohodli. Dobrá správa nie sú len noví kolegovia, ale aj to, že sme niektorých šikovných autorov museli nateraz odmietnuť. Dúfame, že len dočasu, pretože chceme rásť ďalej. Onedlho však posilnia naše rady nové kolegyne a kolegovia.

Doplním aj to, že v mediálnej obci rastie chuť a dopyt po vyvážení progresívneho myslenia. Máme tu väčšiu mediálnu nerovnováhu a viac krívajúcu pluralitu, ako je to v Maďarsku či Poľsku. Tam síce pluralitu nastoľujú svojskými metódami, ale u nás je novinárska obec výrazne homogénnejšia a stádovitejšia. Slovensko pritom potrebuje pluralitu, výrazne viac plurality. Niektorí silní hráči si to začínajú uvedomovať, Štandard chce byť hybnou silou tejto zmeny.

A do tretice. So záujmom o Štandard rastie aj náš vplyv.

Keď sme začiatkom júna upozornili, že Ivan Šimko chce na svojej prvej ceste do Bruselu zmeniť našu migračnú politiku, o pár hodín bola z toho celoštátna téma. Dovtedy nikto nič, potom prišla tlačovka Hlasu, telefonát Richarda Sulíka premiérovi Ódorovi, na nohy sa postavila celá politická scéna, téme sa venovali všetky politické diskusie. A celý spor bol postavený presne do toho svetla, ako sme o tom napísali v Štandarde.

Minulý týždeň sme ako prví zverejnili, že prezidentka Čaputová zrejme nebude druhýkrát kandidovať na prezidentku. Predtým sme ako prví oznámili meno Ľudovíta Ódora ako kandidáta úradníckej vlády a viaceré nominácie v nej. Ako prví sme napísali, keď prezidentka uvažovala o odvolaní Hegera, viacero ďalších vecí. Dostávame čoraz viac tipov z rôznych politických prostredí a sme za to vďační (aj keď niektoré ešte stále nevládzeme pokryť). Najlepšie na tom je, že tak ako doteraz, stále sa neviažeme na žiadnu stranu, nikomu nenadŕžame, nemienime za politikov zostavovať vládu ani kandidátky, naopak, všetkým ponúkame priestor na našich stránkach – v Hyde parku. Politiku a žurnalistiku oddeľujeme, našou úlohou nie je nikoho chrániť ani robiť skryté kampane.

Pointa na záver. Nič z toho by nebolo možné bez našich predplatiteľov. Ak ešte v tejto skupine chýbate, neváhajte a predplaťte si nás. Budeme spolu silnejší a zmeníme krajinu k lepšiemu.


Ďalšie články