Bielorusko označilo za extrémistické dve slávne básne z 19. storočia

Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruská prokuratúra vo štvrtok označila dve slávne básne z 19. storočia za extrémistický materiál. Ich autorom je známy bieloruský spisovateľ, básnik a dramatik Vincent Dunin-Marcinkevič.

„To, čo sa deje, je prechod z diktatúry do totalitného režimu. Ľudia sú zastrašovaní, klasici volajúci po národnom odpore sú zakázaní,“ povedal pre AFP literárny vedec Ales Paškevič.

Zmienené diela vznikli počas povstania vedeného poľsko-bieloruským spisovateľom Kastusom Kalinowským proti ruskému impériu v 19. storočí. Po revolucionárovi je pomenovaná aj známa skupina bieloruských dobrovoľníkov bojujúcich proti ruským silám na Ukrajine – regiment Kastusa Kalinowského.

„Toto obdobie dnes bieloruská spoločnosť interpretuje v súvislosti s vojnou na Ukrajine, masovou represiou v Bielorusku a úlohou Ruska,“ povedal Paškevič. Za extrémistický bol označený aj predslov k dielu Dunina-Marcinkeviča, ktorý napísal literárny kritik Yazep Januškevič.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci v tejto postsovietskej krajine už takmer tri desaťročia, zintenzívnil po spornom znovuzvolení v roku 2020 represie voči kritikom svojho režimu. Mnohých uväznil alebo prinútil odísť do exilu. Bieloruská ľudskoprávna skupina Viasna tvrdí, že v krajine je momentálne takmer 1 500 politických väzňov.

(tasr)


Ďalšie články