Slovenské firmy chcú digitalizovať. Podporiť ich v tom má výzva s objemom 20 miliónov eur

V pondelok uplynul týždeň od možnosti slovenských podnikateľov uchádzať sa o digitálne a inovačné poukážky. Tie poskytne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) a celkovo je vyčlenených 20 miliónov eur, z toho na digitálne poukážky má smerovať 12,2 milióna eur a alokácia na tie inovačné predstavuje 7,6 milióna eur. Výzvu vyhlásila Výskumná a inovačná autorita (VAIA) a žiadosti je možné zasielať od 14. augusta.

TK na tému vyhlásenie výzvy na predkladanie žiadostí Zľava generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec Foto: Martin Baumann/TASR

„Od vyhlásenia výziev sme za štyri dni dostali zatiaľ 1 065 žiadostí na digitálne vouchery a 302 žiadostí na inovačné vouchery,“ uvádza agentúra na sociálnej sieti. Slovenské spoločnosti si tak budú môcť siahnuť na financie z plánu obnovy.

Podporu dostanú na nadviazanie spolupráce s výskumnými inštitúciami, ale napríklad aj na nové produkty či služby, vývoj prototypov, softvéru alebo na uhradenie poplatkov, ktoré súvisia s ochranou práv priemyselného vlastníctva. Jeden podnik pritom môže dostať 15-tisíc eur, ktoré pokryjú až 85 percent oprávnených výdavkov.

„Jednotlivé výzvy budú uzavreté po vyčerpaní finančných prostriedkov alebo na základe rozhodnutia vykonávateľa,“ uvádza sa v materiáli. Zacielené je teda na oblasť digitálnych inovácií a prioritou má byť podpora spolupráce slovenských firiem s vedeckovýskumnými pracoviskami a vysokými školami.

Kto môže požiadať o inovačnú poukážku?

Žiadať o inovačný voucher môžu fyzické alebo právnické osoby, ktoré sú zapísané v obchodnom registri. Podnikať môžu aj ako živnostníci. Zároveň však musia spĺňať definíciu mikro-, malého alebo stredného podniku, známych pod skratkou MSP.

Nesmie byť voči nemu vyhlásený konkurz, spoločnosť nemá byť v reštrukturalizácii ani v likvidácii. Na preukázanie bezúhonnosti je potrebné na vyžiadanie predložiť výpis z registra trestov, prípadne iný relevantný doklad. „Fyzická či právnická osoba, ktorá bude žiadať o inovačný voucher, nesmie byť evidovaná ani v Systéme včasného odhaľovania rizika a vylúčenia (EDES) ako vylúčená osoba/subjekt,“ znie ďalšia z podmienok.

Poukážky v číslach

Keďže subjekt môže získať pomoc maximálne do výšky 85 percent z celkových oprávnených výdavkov projektu, zvyšné náklady bude potrebné dofinancovať z vlastných zdrojov. Požiadať sa pritom dá minimálne o 2-tisíc eur pri projektoch zameraných na ochranu práv priemyselného vlastníctva ako patentové prihlášky či prihlášky na úžitkový vzor.

Záujemcovia o projekty zamerané na realizáciu výskumno-vývojových služieb sa v žiadostiach môžu uchádzať o sumu v rozmedzí od 5- do 15-tisíc eur. Tá má slúžiť primárne na štúdie, analýzy, výskumné správy, postupy alebo procesy či iné technické a výkresové dokumentácie nových produktov.

Kedy žiadať?

Agentúra odporúča s podaním žiadosti neváhať. Od 14. augusta prejavilo záujem už takmer 1 400 žiadateľov a predpokladá sa, že ich počet bude rásť. Pokiaľ budú vyčlenené prostriedky vyčerpané, výzva sa uzavrie. „Vytvorený pritom bude poradovník na základe dátumu a času doručenia žiadostí,“ informuje agentúra s informáciou, že žiadosti sa budú posudzovať priebežne už počas trvania výzvy.

V prípade, že podnikateľ neuspeje, má možnosť o voucher žiadať opakovane, raz ročne, najskôr po 12 mesiacoch od predloženia poslednej žiadosti.

Pri digitálnych poukážkach sú rozdiely

Ich cieľom je stimulovať digitalizáciu služieb a procesov malých a stredných firiem. Finančná pomoc má byť zameraná na individualizované riešenia, čiže predmetom podpory je vypracovanie jeho návrhu, nie jeho realizácia.

Snahou je nielen firmám, ale aj centrám digitálnych inovácií, vysokým školám či dokonca samosprávam umožniť naštartovať zmeny, ktoré ich zásadne ovplyvnia. Inak povedané, mali by identifikovať možnosti v rámci digitalizovania procesov, ktoré prinesú efektívnu digitálnu transformáciu. O podporu sa tak môžu uchádzať spoločnosti, ktoré chcú zaviesť zmeny v kybernetickej bezpečnosti, využívaní umelej inteligencie, automatizácie, cloudových technológií, ale aj v manažovaní dát, zlepšovaní elektronických obchodov, v digitalizácii priemyslu, výroby, sveta financií či internetu vecí (IoT).

Výstup bude mať formu návrhu, štúdie či analýzy. „Po obsahovej stránke je dôležité, aby navrhované činnosti boli prínosné a aby jednoznačne došlo k vyriešeniu zadania či požiadavky súvisiacej s digitalizáciou firmy žiadateľa,“ spresňuje materiál. Ide teda o zavedenie opatrenia, na základe ktorého firma preukázateľne zlepší svoju konkurencieschopnosť práve prostredníctvom digitalizácie.

Kto môže požiadať o digitálnu poukážku?

Pre žiadateľa platia rovnaké pravidlá ako pri inovačných poukážkach. Žiadateľ a žiadosť však musia taktiež spĺňať všetky podmienky týkajúce sa pomoci de minimis a vyplývajúce zo Schémy pomoci. Aj tu platí, že žiadateľ 15 percent výdavkov financuje z vlastných zdrojov. Minimálna suma v žiadosti je 5- a maximálna 15-tisíc eur.

Pri digitálnych poukážkach však nie je možné žiadosť predložiť viackrát. V tom je rozdiel oproti tým inovačným. Platí, že po vyčerpaní prostriedkov alebo na základe rozhodnutia vykonávateľa sa výzva uzavrie.

Prvým krokom je registrácia

Na to, aby spoločnosť mohla požiadať o niektorú z poukážok, sa musí najprv zaregistrovať. V informačnom systéme plánu obnovy (ISPO) si teda vytvorí používateľské konto. Uvedie pritom dáta osoby, ktorá bude konať v mene žiadateľa použitím občianskeho preukazu s elektronickým čipom.

Následne je ešte potrebné priradiť osobu k existujúcemu subjektu v systéme ISPO alebo vytvoriť úplne nový subjekt v ISPO. Po vyplnení formulára na stránke ispo.planobnovy.sk sa k žiadosti prikladajú aj prílohy. Keď je podanie kompletné, žiadosť je možné odoslať.