Chcete presmerovať, ukončiť alebo vrátiť rodičom prilepšenie k penzii? Máte posledný termín na podanie vyhlásenia

Tohtoročný január priniesol aj novinku v podobe istého prilepšenia rodičom, konkrétne tým, ktorí sú poberateľmi starobného dôchodku či invalidného alebo výsluhového vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku.

ilustraèná snímka seniori dôchodca ilustraèka dôchodkyòa Ilustračný obrázok. Foto: Pavol Ďurčo/TASR

Rodičovský dôchodok je známy predovšetkým ako rodičovský bonus a jeho tvorcom išlo o zmiernenie rozdielov medzi bezdetnými dôchodcami a tými, ktorí vychovali deti. Každé pracujúce dieťa má teda možnosť venovať rodičom alebo pestúnom zákonom stanovené percento z odvodov, pokiaľ ono samo sociálne odvody platí. Tí, ktorí s týmto inštitútom nesúhlasia, majú 31. augusta posledný termín na podanie vyhlásenia.

Takto môžu buď presmerovať, alebo úplne odoprieť poskytnutie rodičovského dôchodku tým rodičom, ktorí dosiahnu dôchodkový vek počas budúceho roka. „Toto vyhlásenie môžu dotknuté deti podať aj preventívne, ak napríklad nevedia, kedy ich biologický rodič dosiahne dôchodkový vek,“ informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Súhlasiť nemusí každý

Termín je posledným aj pre deti, ktorým toto vyplácanie prekáža a neželajú si, aby toto prilepšenie ich biologickí rodičia dostávali. „Jeho výplata sa tak zastaví najskôr od 1. januára 2028,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Prax však priniesla aj prípady, že si to potomok následne rozmyslel. „Ak dieťa rodičovi už odoprelo nárok na rodičovský dôchodok, následne zmenilo názor a želá si, aby Sociálna poisťovňa rodičovský dôchodok vyplácala, je možné požiadať o opätovné priznanie odopretého rodičovského dôchodku s využitím tlačiva zrušenie/zmena vyhlásenia,“ dopĺňa inštitúcia s tým, že ak to stihne do posledného augustového dňa, jeho rodičovi sa začne vyplácať rodičovský bonus mesačne už od 1. januára 2024.

Najjednoduchší spôsob, ako svoj názor poisťovni oznámiť, je urobiť to elektronicky. Potrebujete však mať zriadený prístup. Nič nemusíte robiť v prípade, že s poskytovaním rodičovského dôchodku súhlasíte. Vašim rodičom totiž nárok vznikne po splnení podmienok automaticky a trvá.

Dobrou správou je, že vás to nič nestojí, pretože ide o odvod, ktorý by ste tak či tak zo svojho príjmu zaplatili. Rozdiel je, že v tomto prípade pocítia prilepšenie vaši najbližší. Kritizovaným vedľajším efektom tohtoročnej novinky je informácia, ktorú rodič obdrží. Výšku rodičovského bonusu mu totiž poisťovňa nielen oznamuje, ale aj vysvetľuje, a keďže sa odvíja od príjmov potomka, dozvedá sa tak, koľko jeho ratolesť zarába. A to je samo osebe citlivou otázkou.

Zhrnutie základných faktov o rodičovskom bonuse

Dieťa poberateľa tejto penzie muselo v roku 2021 odvádzať poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni. Nárok na rodičovský dôchodok vznikol najskôr od 1. januára 2023. Ak rodič neodpracoval potrebný počet rokov, bol mu nárok na starobný dôchodok zamietnutý, a preto nemá nárok ani na rodičovský bonus.

Od 1. júla 2023 ho dostanú aj rodičia profesionálnych vojakov a policajtov. „Nárok na rodičovský dôchodok však platí len v prípade, že mal vojak/policajt skutočne zaplatené poistné na starobné poistenie/výsluhové zabezpečenie v rozhodujúcom roku,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Suma rodičovského dôchodku sa určí ako 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacieho základu dieťaťa (detí). Maximálna suma rodičovského dôchodku sa určí ako 1,5 percenta jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu. V tejto súvislosti poisťovňa vysvetľuje, na základe čoho sa rodič o zárobku svojho dieťaťa spred dvoch rokov musí dozvedieť. „Vymeriavací základ uvedený v rozhodnutí  je uvádzaný z dôvodu naplnenia ustanovenia § 209 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého musí Sociálna poisťovňa, okrem iného, uviesť skutočnosti, ktoré boli podkladom na rozhodnutie,“ uvádza sa na portáli poisťovne.

Rodičovský dôchodok je vyplácaný mesačne (vopred), vždy v pravidelnom opakujúcom sa termíne. Výnimkou je rodičovský dôchodok za rok 2023, ktorý bude vyplatený za daný rok v jednej úhrnnej splátke. Nárok na rodičovský dôchodok trvá neobmedzene, pokiaľ sú splnené podmienky a za predpokladu, že dieťa neurobí vyhlásenie, aby nárok naň zanikol. Pokiaľ poznáte vymeriavacie základy svojich detí, výšku bonusu si viete vypočítať prostredníctvom kalkulačky.

Kto nárok nemá?

Poberatelia dôchodkov, ktorí nemajú deti alebo tí, ktorých deti nie sú dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni, si na tento benefit nesiahnu. Najčastejšie ide o rodičov, ktorých deti pracujú v zahraničí, nepracujú vôbec alebo majú len dohody s odvodovou výnimkou do 200 eur. Ani samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) bez dôchodkového poistenia rodičom neprispejú.