Herec z Hanákovho filmu: Pred Rusmi a Vietnamom ušiel na Havaj

PREŠOV – Herec z filmu Dušana Hanáka 322 Vladimír Weiser si zmenil meno na Rosenfeld a po udalostiach v roku 1968 emigroval so ženou a dieťaťom na Havaj, pretože v USA verbovali do Vietnamu. Zažil dva hurikány a jeho manželka Oľga Urminská objavila dovtedy pre vedu neznámu rastlinu.

Vladimír W. Rosenfeld a výtvarníčka Katarína Tekelová Blažová v Krajskej galérii v Prešove. Foto: Dušan Guman

Knihu napísal aj ilustroval

Novú knihu z vlastného pera Noemov stôl, verše zosnulej manželky Oľgy Urminskej, jej život a výtvarné dielo v dokumentárnom filme predstavil v Krajskej galérii v Prešove Vladímir W. Rosenfeld. Za podujatím okrem galérie stojí výtvarníčka Katarína Tekelová Blažová, ktorá sa s Oľgou Urminskou priatelila. Úlohu zohrala takisto spolupráca umeleckej inštitúcie s Artforom.

Publikácia Noemov stôl, pomocou ktorého chce Noe zachrániť rastlinky pred potopou, vznikla po hurikánoch. Vplyv na ňu mali ekologické hnutie a botanická činnosť autora. Zaujímavosťou je, že V. Rosenfeld vytvoril tiež kresby v nej.

Zahral si po boku filmových legiend

Vladímir Rosenfeld, predtým Weiser, sa objavil v krátkom dokumentárnom filme Omša (1967), a potom v hranom debute režiséra Dušana Hanáka 322 (1969). Inšpirovať mal aj ďalšiu Hanákovu tvorbu. Film dostal názov podľa čísla diagnózy, ktoré mal Rosenfeld uvedené vo vojenskej knižke. Na pľaci sa stretával s Václavom Lohniským, Josefom Abrhámom, Miroslavom Macháčkom, Emilom Horváthom starším či Karlom Augustom. „Pamätám sa na všetkých, ale mám zlú pamäť na mená. Boli to veľmi dobrí ľudia,“ povedal.

Po obsadení Československa „spojeneckými“ armádami v roku 1968 s manželkou emigrovali. V. Rosenfeld počas besedy v Krajskej galérii opísal, ako majstrovsky dokázala jeho životná družka sfalšovať pasy, aby sa z domoviny dostali. V USA nebolo bezpečne, pretože povolávací rozkaz do Vietnamu mohol prísť poštou. Preto hľadali miesto bez adresy. Našli ho v alternatívnych komúnach na Havaji, na Ostrove záhrad.

Na komúny prispievala Liz Taylorová

Tieto spoločenstvá okrem iných financovali aj folková speváčka Joan Baez, ktorej piesne reagovali na aktuálne a sociálne problémy, a držiteľka dvoch Oscarov Elizabeth Taylorová. Práve na území Rosenfeldovej komúny sa neskôr točili scény Spielbergovho Jurského parku. Hanákova postava však už film nevyhľadávala; venovala sa pestovaniu rastlín.

„Najprv som krížil zvláštne citrusovníky, ale keďže to trvá roky z generácie na generáciu a zaberá to priestor, prešiel som na niečo menšie a rýchlo rastúce. V angličtine je to ruža púšte; tú som šľachtil a krížil,“ opísal V. Rosenfeld. Nedostatok miesta ho prinútil k ďalšej minimalizácii a domov uňho našli gastéria, haworthia a dekoratívna aloe. Pestovateľ sa venoval aj tropickému jedlému ovociu.

Taký rýchly pád totality neočakával

Po úryvkoch z básnickej zbierky Oľgy Urminskej V. Rosenfeld vo filmovom dokumente priblížil život svojej manželky a niekoľko jej výtvarných diel. O. Urminská sa zapísala dokonca do histórie vedy, keď na Havaji objavila dovtedy neznámu rastlinu. V priebehu vyše 50 rokov prežil Rosenfeld na nádherných ostrovoch dva hurikány.

Podobne ako iní disidenti, ani on nečakal taký prudký pád komunistickej totality. „Myslel som si, že to padne, ale pomaly, cez mnohé generácie,“ uviedol. Rodák z Moskvy, kam jeho rodičia utiekli pred Hitlerom, má pre spoločnosť jedno veľké prianie: „Aby sa to čoskoro a dobre skončilo na Ukrajine.“

Foto: Dušan Guman