Fed by mal tento týždeň ponechať úrokové sadzby bez zmeny

Federálny rezervný systém (Fed) v USA začína v utorok svoje dvojdňové zasadnutie venované otázkam menovej politiky. Všeobecne sa očakáva, že na ňom pozastaví zvyšovanie úrokových sadzieb, aby svojím bojom proti inflácii nestiahol najväčšiu svetovú ekonomiku do recesie. Informuje o tom agentúra AFP.

pexels-karolina-grabowska-4386395 Ilustračné Foto: Pexels.com

Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) od marca 2022 jedenásťkrát zvýšil úrokové sadzby s cieľom utlmiť infláciu, ktorá napriek prudkému poklesu zotrváva nad dlhodobou cieľovou hodnotou Fedu 2 percentá. V auguste medziročný rast spotrebiteľských cien v USA zrýchlil, už druhý mesiac po sebe, a to na 3,7 percenta z 3,2 percenta v júli.

FOMC v posledných mesiacoch výrazne spomalil tempo zvyšovania sadzieb, keďže vplyv skorších zvýšení sa začal prejavovať v ekonomike. Podľa údajov spoločnosti CME Group obchodníci na finančných trhoch očakávajú, že Fed v stredu (20. 9.) s 99-percentou pravdepodobnosťou ponechá sadzby na rovnakej úrovni. Hlavná úroková sadzba by tak zotrvala v pásme 5,25 percenta až 5,50 percenta.

Spolu s rozhodnutím o úrokových sadzbách Fed zverejní aj aktualizované hospodárske prognózy. Analytici vo všeobecnosti očakávajú, že Fed zlepší svoju prognózu rastu v roku 2023 a zároveň tesne udrží pri živote vyhliadky na ďalšie zvýšenie úrokov ešte do konca tohto roka.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac